fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Crna Gora kontinuirano doprinosi regionalnoj saradnji

Abazović: Crna Gora kontinuirano doprinosi regionalnoj saradnji

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je spremna da učestvuje u svim inicijativama čiji je cilj integracija država regiona u Evropsku uniju (EU), kazao je premijer i rukovodilac radom Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović.

On je, u razgovoru sa generalnim sekretarom Unije za Mediteran Naserom Kamelom u Njujorku, rekao da Crna Gora daje kontinuiran doprinos regionalnoj saradnji.

Abazović je kazao da su stabilna regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Crne Gore.

“Spremni smo da učestvujemo u svim inicijativama koje u krajnjem imaju za cilj integraciju zemalja regiona u EU”, poručio je Abazović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je naveo, Crna Gora bi cijenila podršku kandidaturi koju je Budva-Boka podnijela za titulu Evropske prijestonice kulture 2028. godine.

„Crna Gora pozdravlja sve prilike za budući razvoj saradnje i inicijativa u predstojećem periodu, sa fokusom na zajedničkim akcijama, posebno za inicijativu vezano za nominaciju Prijestonice kulture Mediterana 2025”, istakao je Abazović.

On je podsjetio da Crna Gora predsjedava regionalnim inicijativama – Centralnoevropskim sporazumom o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Inicijativom za pripremljenost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (DPPI).

Abazović je dodao i da je Crna Gora nedavno uspješno okončala jednogodišnje predsjedavanje Procesom saradnje Jugoistočna Evrope – SEECP.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije