fbpx
NaslovnicaMina SportTomić startovao pobjedom

Tomić startovao pobjedom

Podgorica, (MINA) – Nikšićanin Aleksandar Tomić ostvario je pobjedu na startu međuanrodnog Velemajstorskog šahovskog turnira u Podgorici, koji se igra u okviru Proljećnog šahovskog festivala.

Tomić je crnim figurama savladao zvaničnog prvaka Crne Gore, internacionalnog majstora Blaža Kalezića.

“Igrana je sicilijanska odbrana i nakon obostranih grešaka u cajtnotu, Tomić je nakon dodatka vremena uočio taktički udar kojim je stekao prednost koju je preciznom igrom realizovao”, piše u saopštenju Šahovskog saveza.

Vodeći crnogorski šahista po rejtingu, Nikola Đukić, remizirao je sa petnaestogodišnjim predstavnikom Rusije Dudin Glebom.

Dudin je u blokadnoj varijanti karo-kana žrtvovao figuru, za tri pješaka.

“Nakon velike borbe, materijal je izjednačen i reduciran, pa su se protivnici saglasili na remi”, piše u saopštenju.

Pobjednik nikšićkog turnira, Miloš Pečurica remizirao je bijelim figurama u varijanti izmjene francuske odbrane sa predstavnikom Turske Čelik Hasan Huseinom.

Derbi kola između prvog nosioca turnira, Sanal Vahapa iz Turske i Azerbejdžanca Ajdin Sujemanlija okončan je remijem, nakon izuzetno zanimljive borbe.

Bugarin Aleksandar Delčev i treći predstavnik turske Kan Isik su remizirali nakon dvadesetak poteza u poziciji koja je obećavala borbu.

Turnir je okupio šahiste iz Turske, Azerbejdžana, Bugarske, Rumunije u CRne Gore.

Učesnike turnira pozdravio je predsjednik Šahovskog saveza, Jovan Milović i poželio im prije svega dobro zdravlje, uspješnu igru i lijep ugođaj u Crnoj Gori.

Otvaranju je prisustvovao i Željko Mijanović, predsjednik Šahovskog kluba Elektroprivreda.

Organizatori turnira, koji se igra u diplomatskoj kuli, Capital Plaze u Podgorici, su Šahovski savez Crne Gore i ŠK Elektroprivreda.

Najčitanije

Rute izabran za generalnog sekretara NATO-a

Brisel, (MINA) - Sjevernoatlantski savjet imenovao je danas holandskog premijera Marka Rutea za generalnog...