fbpx
NaslovnicaMina SportSvečano otvorene Igre u Pekingu

Svečano otvorene Igre u Pekingu

Podgorica, (MINA) – Svečanom ceremonijom na stadionu Ptičje gnijezdo zvanično su otvorene 24. Zimske igre u Pekingu, na kojem učestvuje i crnogorska delegacija.

Peking je postao prvi grad koji je ugostio Ljetne i Zimske olimpijske igre.

Igre je zvanično proglasio otvorenim predsjednik Kine Si Đinping.

Najmanji olimpijski plamen u istoriji gori usred pahulje napravljene od pahuljica u kojima su imena svih država koji se takmiče u u Pekingu.

Crnu Goru će u Pekingu predstavljati troje sportista – Jelena Vujičić i Eldar Salihović takmičiće se u slalomu i veleslalomu, a Aleksandar Grbović u dvije kros-kantri discipline.

Na Igrama u Pekingu učestvuje 2.871 sportista iz 91 države, koji će se u narednih 16 dana boriti za medalje u 109 disciplina.

Na Zimskim igrama na programu su alpsko skijanje, biatlon, bob, skijaško trčanje, karling, umjetničko klizanje, skijanje slobodnim stilom, hokej na ledu, sankanje, nordijska kombinacija, brzo klizanje na kratkim stazama, skeleton, skijaški skokovi, snouboarding i brzo klizanje.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta kazao je da je moguće biti žestok rival uz zajednički život u miru i poštovanju.

“To je misija olimpijskih igara – da nas približi u mirnom nadmetanju, uz gradnju mostova i bez dizanja zidova”, rekao je Bah.

On je pozvao sve političare širom svijeta da poštuju predanost olimpijskom primirju i da daju šansu miru.

Emitovan je i spot pod motom Zajedno smo jači, koji promoviše sportsko i svako drugo zajedništvo.

Sportiste je pozdravio i predsjednik organizacionog odbora Cai Ći.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije