fbpx
NaslovnicaMina SportSimonović: COK intenzivno priprema strategiju razvoja sporta

Simonović: COK intenzivno priprema strategiju razvoja sporta

Podgorica, (MINA) – Crnogorski olimpijski komitet (COK) intenzivno priprema strategiju razvoja sporta i koja će biti putokaz za dalje aktivnosti na unaprjeđenju i afirmaciji crnogorskog sporta i olimpizma, najavio je predsjednik Dušan Simonović.

On je naglasio da će strategija biti gotova do kraja januara 2022. i da može poslužiti državi i njenim organima za izradu nacionalne strategije.

“Jasno je da sport mora ostati izvan politike i da za sve sportske sporove rješenja treba tražiti samo u sportskim asocijacijama, bez uplitanja ikoga sa strane. Svjedoci smo da ima takvih pokušaja; moguće je da su dobronamjerni, vođeni željom da se stanje raščisti, ali, nije to pravi izlaz. Ne može država svojim uredbama da sređuje odnose unutar samih sportskih saveza”, kazao je Simonović.

On je, u intervjuu Olimpijskom magazinu, rekao da je stvar organa saveza da autonomno “čiste svoje dvorište”.

“Imam utisak da se ponekad naprečac želi dovesti u red nešto što se ispostavlja kao problem. Ipak, kad to pokušaju da urade ljudi koji nedovoljno poznaju suštinu sporta, njegovu strukturu i zakonsku regulativu, to dobija komičan prizvuk, obrise nesnalaženja i neozbiljnosti”, rekao je Simonović.

On je istakao da je propuštena prilika da se u Zakonu o sportu daju veća ovlašćenja Crnogorskom olimpijskom komitetu, kao krovnoj sportskoj asocijaciji, nekom ko je iznad i izvan toga, da interveniše u takvim situacijama.

“Podsjetiću da nekoliko država iz okruženja ima takva zakonska rješenja, koja su položila test. Svakako, to bi značilo i nove obaveze za COK, ali, ako bi to nosilo i uređenje sportske strukture, ne vidim problem. Mislim da bi trebalo ubrzano raditi na novom Zakonu o sportu”, rekao je Simonović.

Govoreći o predstojećim o predstojećem Zimskim olimpijskim igrama u Tokiju, Simonović je kazao da sve urađeno od Vankuvera i debitantskog nastupa doživljava kao svojevrsno putovanje.

“Kao što se zna, u Kanadi smo imali jednog takmičara, da bismo došli do njih troje ili četvrto sa ispunjenom normom, koliko će ih učestvovati u Pekingu. Možda ti kriterijumi nekome ne izgledaju posebno zahtijevno i strogo. Međutim, izazov su za naše sportiste, koji vrijedno sakupljaju bodove, uprkos skromnim prilikama u kojima treniraju i takmiče se. Zato zaslužuju dubok naklon, jer opravdavaju naše povjerenje.
“, rekao je Simonović.

On je podsjetio da se u svijetu ulaže ogroman novac u razvoj zimskih sportova.

“Sama oprema je vrlo skupa, da ne pominjemo finansiranje priprema, izgradnju infrastrukture. Sa budžetom do 100 hiljada EUR, nije realno da Skijaški savez Crne Gore bude konkurentan svjetskim silama koje izdvajaju desetine miliona.
To nam neće uskratiti priliku da u Pekingu budemo ponosni na to što smo zastupljeni na najvećoj sportskoj sceni i imamo mogućnost da promovišemo svoju državu”, kazao je Simonović.

On je najavio da crnogorske sportiste u 2022. godini, osim februarskih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, očekuju nastupi Zimski i Ljetnji Evropski festival mladih i Mediteranske igre u Alžiru.

“Poprilično su odmakle pripreme i za Olimpijske igre u Parizu 2024. Praktično smo, u administrativnom i organizacionom smislu, na polovini olimpijskog ciklusa i želimo da na najbolji mogući način dočekamo to takmičenje. Očekujem da ćemo u Gradu svjetlosti da nastupimo sa izmijenjenim i podmlađenim olimpijskim timom, svježom energijom, odlučni da ispisujemo nove, lijepe stranice crnogorske sportske priče”, zaključio je Simonović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije