fbpx
NaslovnicaMina SportRezultati sportista obavezuju državu na bolji tretman

Rezultati sportista obavezuju državu na bolji tretman

Podgorica, (MINA) – Rezultati crnogorskih sportista obavezuju državu na bolji tretman, poručeno je sa međunarodne konferencije Finansiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti.

Crnogorski olimpijski komitet (COK) i Centar za afirmaciju sporta i mladih bili su domaćini konferencije, koja je okupila ugledne stručnjake iz Crne Gore i regiona.

Na konferenciji je bilo riječi o prednostima i nedostacima javnih izvora finansiranja sporta, alternativnom finansiranju i finansijskog reviziji sportskih subjekata, položaju fizičkih i pravnih lica u sportu u poreskom sistemu i sportskom turizmu kao potencijalnom izvoru finansiranja sporta.

Sa konferencije je poručeno da je neophodno
povećanje budžetskih sredstava za finansiranje sportske oblasti kako bi se mogli garantovati bolji uslovi za sportiste i sportske radnike.

“Neophodno je stvaranje povoljnijeg poreskog ambijenta za ulaganje u sportsku oblast, razmatranje mogućnosti finansiranja sporta od dijela prihoda od sportskog turizma, kao i jačanje finansijske, ali i ukupne nezavisnosti Crnogorskog olimpijskog komiteta kao krovne organizacije sporta u Crnoj Gori”, saopšteno je nakon konferencije.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović je u uvodnom izlaganju kazao je da je potrebno hitno raditi na unapređenju pozicije COK-a u sistemu sporta kroz izmjenu Zakona o sportu ili donošenjem posebnog Zakona o COK-u.

On je ukazao i da se ne šalje dobra poruka prema sportu smanjenjem budžetskih sredstava za 2022.godinu na poziciji za sportske saveze i klubove za gotovo 600 hiljada eura.

Prema riječima člna Senata Branislava Radulovića, Državna revizorska institucija vrši reviziju finansija sportskih organizacija samo u dijelu koji se odnosi na dodijeljena sredstva iz budžetskih sredstava.

“Finansijske izvještaje predsjednici saveza podnose Skupštini svog saveza koji ga usvaja ili ne usvaja, traži ili ne traži komercijalnu reviziju. Država trenutno nema jasnu strategiju što želi raditi sa novcem u oblasti sporta i koje ciljeve želi postići”, rekao je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Belgija bolja od Rumunije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Belgije pobijedili su večeras u Kelnu selekciju Rumunije 2:0, u...