fbpx
NaslovnicaMina SportPrijavljeni atletičari iz 11 država

Prijavljeni atletičari iz 11 država

Podgorica, (MINA) – Za učešće na internacionalnom Podgoričkom maratonu, koji će biti održan 1. novembra, prijavljeni su atletičari iz 11 država, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije.

Podgorički maraton ove odine biće održan 27. put, a zbog složene epidemiološke situacije u Glavnom gradu izazvane pandemijom koronavirusa maratonci neće tradicionalno trčati kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi, sa startom i ciljem na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Kompletna manifestacija biće održana u bulevaru Crnogorskih serdara na kružnoj stazi dugoj kilometar, na kojoj se tradicionalno svake godine održava i Ultramaraton Montenegro na 50 kilometara.

Organizcijom manifestacije predviđeno je da se održe trke na pet i deset kilometara, polumataton (21 km) i maraton 42.195 metara, kao i nacionalni šampionat Crne Gore u trkama na cesti-putu u kategorijama juniora i seniora.

Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a u okviru manifestacije biće održano i Prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu.

Predsjednik Atletskog saveza, Gojko Banjević kazao je da ovogodišnja manifestacija neće imati sjaj, masovnost i kvalitet kao prethodnih godina, koji su tu manifestacju kandidovali za brend Glavnog grada.

“Epidemiološka situacija zahtjevala je drugačiji pristup organizaciji maratona. Bili smo primorani da promijenimo trasu i otrganizujemo ga na kruznoj stazi. Savez je zbog nacionanih takmičenja želio da organizuje maraton I sa tim takmičenjem potpuno ispuni kalendar takmičenja za ovu godinu”, kazao je Banjević.

On je istakao da je organizator imao prijave velikog broja takmičara i država, ali da je zbog promijenjeih uslova i epidemiološke situacije morao da smanji broj učesnika.

Predsjednik Oorganizacionog odbora, Milorad Backović kazao je da je organizator uložio maksimalan napor da u okviru mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) organizuje takmičenje.

“Ne možemo očekivati fantastične rezultate i organizaciju, ali i uprkos teškim uslovima održaćemo takmičenje i to je za svaku pohvalu. Željeli smo da nastavimo kontinuitet, da ne prekidamo tradiciju”, rekao je Backović.

Rukovodilac takmičenja, Milan Madžgalj kazala je da će kompletna manifestacija biti održana poštujući mjere NKT.

“Neće biti masovnog starta, već je takmičenje podijeljeno po grupama. Interesovanje je bilo veliko, više od 800 iz 47 država poslalo je prijavu za učešće. Morali smo da smanjimo taj broj i ispoštujemo mjere NKT”, rekao je Madžgalj.

On je ponovio po disciplini može učestvovati najviše po 100 takmičara.

Najavljeno je učešće takmičara iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Holandije, Rusije, Srbije, Moldavije, Francuska, Rumunija, Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

“Maraton se održava zahvaljujući kompanijama, generalnom sponzoru Meridianbetu i zlatnom, Nergelia, kao i ostalim sponzorima. Zahvaljujući njima uspjeli smo da u skromnim uslovima zaokružimo finansijsku konstrukciju”, rekao je Madžgalj.

Promoter manifestacije biće Slađana Pejović, učesnica olimpijskih igara i rekorederka Crne Gore u trkačkim disciplinama od 800 metara do 100 kilometara.

Pejović je šampionka Balkana u maratonu i polumaratonu, pobjednica Podgoričkog maratona, Beogradskog maratona i polumaratona i mnogih maratona u regionu.

“Čast mi je što sam promoterka ovogodišnjeg maratona. Moj cilj je da osvojim ptrvo mjesto i budem prvakinja Crne Gore, koji će mi puno značiti u borbi za plasman na olimpijske igre”, kazala je Pejović.

U svakoj trci najviše može učestvovati do 100 učesnika u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela, a primjenjivaće se mjere socijalne distance i nošenje maski.

Direktor marketinga Merianbeta, generalnog sponzora manifestacije, Lucija Anđelić, kazala je da je ta kompanija, kao društveno odgovorna, odmah reagovala na poziv organizatora maratona da bude gebneralni sponzor.

“Zadovoljstvo nam je da budemo sponzori tradicionalne manifestacije, kakva je Podgorički maraton. Nadam se da ćemo to biti i narednih godina. Sa 15 učesnika podržaćemo ovogodišnju manifestaciju u trci na pet kilometara i da promovišemo zdrave stilove živote””, rekla je Anđelić.

Početak manifestacije zakazan je za devet sati, dok je start maratonske i polumaratonske trke predviđen za 11 sati.

Najbolji rezultat u pethodnih 26 godina dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine.

U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jeftić (2:31,18), koji istrčala 2009. godine.

Prošle godine pobijedili su kenijski atletičari Kenijac Hasea Kiplagat Tuei i Rut Čmisto Mateb.

Organizator je u znak zahvalnosti za doprinos organizaciji uručio zlatne plakete sponzorima Meridianbetu i Nergeliji, direktoru te kompanije Ljiljani Pižurici za desetogodišnje sponzorstvo i promoterki Slađani Pejović.

Plakete će dobiti i Fakultet za sport i mlade i kompanija Akva bjanka.

Najčitanije