fbpx
NaslovnicaMina SportDrašković velemajstor, prvi od obnove nezavisnosti

Drašković velemajstor, prvi od obnove nezavisnosti

Podgorica, (MINA) – Standardni crnogorski reprezentativac i član nikšićke Elektroprivrede, internacionalni majstor Luka Drašković, postao je velemajstor, prvi u Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti.

Iz Šahovskog saveza su poručili da će ovaj dan biti zlatnim slovima zapisan u istoriji crnogorskog šaha.

Drašković je postao velemajstor nakon što je osvojio treći bal i prešao granicu od 2,5 hiljada rejting poena.

On je treću normu osvojio na velemajstorskom turniru koji je igran na Cetinju, gdje je u devet kola, ostvario četiri pobjede i pet remija i sa šest poena bio najbolji na turniru. Trećim balom ispunio je sve potrebne uslove za velemajstorsku titulu.

Njemu je, kako su kazali iz Šahovskog saveza, trebao remi u poslednjem kolu, u partiji sa internacionalnim majstorom Dudinom iz Rusije, a nakon četiri sata velike borbe, remi je promovisao Luku u velemajstora.

Drašković godinama važi sa predvodnika talentovane generacije mladih šahista, a titulu fide majstora osvojio je 2012. godine, dok je internacionalni majstor postao 2014. godine.

On je standardni reprezentativac, a prošle godine osvojio je titulu prvaka Crne Gore, a prošle godine bio je prvi predstavnik države na Svjetskom kupu.

Prvu normu za velemajstora osvojio je u Beogradu 2018. godine, dok je drugu osvojio u januaru ove godine u turskom Ajvaliku.

„Nadamo se da će nastaviti sa uspjesima te vinuti sebe u šahovske visine“, poručili su iz Šahovskog saveza.

Iz Saveza su istakli i da je mladi Cetinjanin Milo Pobor na tom turniru osvojio titulu fide majstora, a da su dobar rezultat ostvarili i Draškovićeve reprezentativne kolege, velemajstor Dragiša Blagojević i fide majstor Andrej Šuković.

Turnir na Cetinju igran je u sklopu Festivala šaha, u okviru kojeg se igra i Evropski školski kup, koji je počeo juče, a na kome nastupa 120 mladih šahista.

Festival će biti zaokružen još jednim velemajstorskim turnirom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije