fbpx
NaslovnicaMina SportCrnogorski šahisti na onlajn šahovskoj olimpijadi

Crnogorski šahisti na onlajn šahovskoj olimpijadi

Podgorica, (MINA) – Onlajn šahovska olimpijada, koja će okupiti šahiste iz 162 države svijeta, biće održana od petka do nedjelje, a nastupiće i crnogorska reprezentacija, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Čast Crne Gore na tom takmičenju braniće velemajstor Nikola Đukić, intermajstori Blažo Kalezić i Luka Drašković i debitant u nacionalnom timu, fide majstor Aleksandar Tomić.

Ženski dio ekipe činiće Aleksandra Milović, Nikolina Koljević, Kristina Bačić i Nevena Radošević, dok će se na omladinskim tablama nadmetati Dario Alivodić, Milo Pobor, Mateja Popović i Milena Mosurović.

“Globalna pandemija COVID 19 virusa, prinudila je šahiste da svoje bitke na 64 polja, sa table prebace na ekrane. Tako umjesto planirane šahovske Olimpijade u Moskvi, imamo prvu online šahovsku olimpijadu”, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Navodi se da je Svjetska šahovska asocijacija (FIDE) primjenom novog koncepta, željela da doprinese promociji ženskog i omladinskog šaha, pa će ekipe sačinjavati: po dvoje seniora i seniorki i po jedan jedan omladinac i omladinka.

Reprezentacija Crne Gore od sjutra nastupaće u drugoj diviziji, a igraće tri kola dnevno.

Predrag Nikač, koji je za to takmičenje preuzeo selektorsku funkciju od Gruzijca Meraba Guganašvilija, pojasnio je da su reprezentacije podijeljene u grupe po deset timova i da će tri najbolje izboriti nastavak takmičenja, odnosno u prvu diviziju.

Članovi prve divizije su svjetske šahovske velesile, poput Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Azerbejdžana, Kine.

“Sa dozom optimizma priželjkujemo plasman u narednu diviziju. U našoj grupi imamo reprezentacije sa američkog kontinenta, koje nam predstavljaju konkurente u borbi za treću poziciju, dok su prva dva favorita grupe izuzetne reprezentacije Mađarske i Engleske. Smatram da imamo šansu i očekujem dobru igru ekipe”, kazao je Nikač agenciji MINA.

On je saopštio da ljubitelji šaha mogu pratiti takmičenja na platformi chess.com, a linkovi za praćenje crnogorske reprezentacije biće dostupni na sajtu Šahovskog saveza Crne Gore.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...