fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaUgovorom zaštititi nacionalne interese

Ugovorom zaštititi nacionalne interese

Podgorica, (MINA) – Postupak usaglašavanja Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnost, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS) dodajući da je primarna obaveza Vlade da zaštiti nacionalne interese države.

Kako je kazao portparol DPS-a Miloš Nikolić, ta partija podržava regulisanje odnosa između države i crkve na civilizovan način koji podrazumijeva potpisivanje ugovora sa SPC kojim bi se štitili interesi države Crne Gore.

Prema riječima Nikolića, ono što čudi u današnjem postupku prezentovanja dokumenta pod nazivom “Radna verzija Temeljnog ugovora” je očita ishitrenost i brzopletost od Vlade.

“Kao i činjenica da je bez ikakve potrebe zaobiđena stručna i kompetentna javnost koja bi morala da da svoj sud i doprinos u odnosu na sadržinu ugovora koji treba da bude potpisan”, dodao je on.

Na taj način, kako je rekao, pokazuje se očito loša namjera prema Crnoj Gori i takav odnos prema državi DPS neće dozvoliti.

“SPC ima svoje stavove koji su poznati u javnosti, kao i svoje interese koje je artikulisala više puta, te nas ne čudi da ova vjerska zajednica želi da ih postigne i kroz ovaj dokument”, rekao je Nikolić.

On je rekao da primarna obaveza Vlade, kao druge strane potpisnice, da zaštiti nacionalne interese države.

“Imajući u vidu ove činjenice, očekujemo da se neće hitriti u ovom postupku i da se neće pod bilo kakvim pritiskom, donositi odluke”, naveo je Nikolić.

On je kazao da postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnost.

“Kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posljedice”, zaključio je Nikolić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije