fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Mandić najavio dijalog o izmjenama Zakona o državljanstva

Spajić: Mandić najavio dijalog o izmjenama Zakona o državljanstva

Podgorica, (MINA) – Predsjednik parlamenta Andrija Mandić najavio je da će na kolegijumu Skupštine otvoriti dijalog oko izmjena Zakona o državljanstvu, rekao je premijer Milojko Spajić na premijerskom satu i dodao da će to biti prilika da se dobiju detaljniji odgovori na temu dvojnog državljanstva.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je Spajića da li je razgovarao o tome da Vlada predloži Skupštini izmjene Zakona o državljanstvu, imajući u vidu da je predsjednik Skupštine Andrija Mandić nedavno izjavio kako za tu ideju postoji raspoloženje unutar parlamentarne većine.

„Ako želite da nas uvjerite da su za Vladu svi građani jednako tretirani, onda imate obavezu da utvrdite koji ministri i poslanici imaju državljanstvo druge države suprotno zakonu. Da se ne vraćamo ujdurmu oko vašeg državljanstva, ali nije riješeno dvojno državljanstvo brojnih funkcionera, uključujući i Mandića”, rekao je Nikolić.

Spajić je kazao da je Mandić najavio da će na kolegijumu Skupštine otvoriti dijalog oko izmjena Zakona o državljanstvu i da će to biti prilika da od njega i drugih kolega dobiju detaljniji odgovor.

On je rekao da su iseljenici iz Turske tokom susreta sa Mandićem iskazali želju da dobiju pasoš Crne Gore.

“To je bio povod da ukaže na mogućnost revizije zakonske regulative kako bi omogućili jačanje veza Crne Gore sa svojom dijasporom”, dodao je Spajić.

On je podsjetio da aktuelni crnogorski zakon ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

“Istim zakonom propisani su izuzeci ko može steći dvojno državljanstvo. Preko četiri hiljade osoba steklo je državljanstvo po osnovu jednog propisanog izuzetka”, naveo je Spajić.

On je ukazao da se dvojno državljanstvo može steći i na osnovu ratifikovanih međunarodnih ugovora ili sporazuma koje je držva zaključila pod uslovom uzajamnosti.

“Do danas, Crna Gora ni sa jednom državom nije zaključila međunarodne ugovore ili sporazume na osnovu kojih se može ustanoviti dvojno državljanstvo”, kazao je Spajić.

On je naveo da je sloboda države da uređuje oblast državljanstva unutrašnjim pravom ograničena propisima međunarodnog prava.

“Vjerujem da, i pored vaše neskrivene rezerve prema potezima parlamentarne većine, postupci u prva dva mjeseca ove Vlade i Skupštine, pokazuju visok stepen proevropske orjentacije”, dodao je Spajić.

On je kazao da će takav pristup Crnoj Gori omogućiti da nakon višegodišnjeg zaostajanja nastavi proces evropskih integracija, čemu, kako je dodao, svjedoče i crnogorski evropskih partneri svakog dana.

Nikolić je rekao da se, ukoliko se bude razmišljalo da se u jednom trenutku otvori pitanje dvojnog državljanstva, time narušava koncept građanske Crne Gore.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da sjever Crne Gore ima ozbiljan potencijal za privredni razvoj ali da zabrinjava što se taj potencijal ne koristi, i pitao Spajića šta planira da preduzme kako bi se zaustavilo „demografsko pražnjenje sjevera“.

Spajić je rekao da je svjestan potencijala sjevera i višedecenijske zapostavljenosti tog dijela Crne Gore.

On je kazao da je poražavajući podatak da je u 13 od 25 opština, dominanto na sjeveru, evidentirano značajno manje stanovnika nego 2011. godine.

„To nije samo rezultat loših uslova života, već i posljedica izgubljenje nade i vjere u budućnost iz političkih pamfleta“, naveo je Spajić.

On je dodao da je to jedan od razloga zašto je bilo važno da se održi popis stanovništva i da dobiju podatke koje će adekvatnije usmjeriti razvojne politike.

“Sjever ćemo najbolje unaprijediti kada ga povežemo sa ostatkom Crne Gore, zatim regionom i ostatkom svijeta”, rekao je Spajić.

Ranije je na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine dogovoreno da Spajić danas neće odgovarati na pitanja poslanika parlamentarne većine.

Mandić je, na početku sjednice Skupštine, kazao da su se dogovorili da se ispoštuje u potpunosti ono što je odlučeno na kolegijumu – da se održi premijerski sat, a da ministar unutrašnjih poslova odgovara na poslanička pitanja.

“Mi iz parlamentarne većine smo postigli dogovor da naši predstavnici odustanu od pitanja premijeru, jer ima važnih obaveza”, kazao je Mandić i dodao da ih je Spajić obavijestio da ima sastanak sa predstavnicima Sindikata prosvjete.

Opozicione partije ocijenile su neprimjerenim to što se Spajić poslanicima na Kolegijumu predsjednika Skupštine obratio putem telefonskog poziva i tražili izvinjenje od premijera zbog takvog odnosa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajic

Spajić čestitao Vučeviću

Podgorica, (MINA) – Crnogorski premijer Milojko Spajić čestitao je predsjedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću...