fbpx
NaslovnicaCrna GoraRejnders: Imenovanja u pravosuđu odličan signal iz Crne Gore

Rejnders: Imenovanja u pravosuđu odličan signal iz Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Imenovanja u pravosuđu su odličan signal iz Crne Gore i odraz uspješne saradnje Vlade i parlamenta, ocijenio je evropski komesar za pravdu Didier Rejnders.

Premijer Milojko Spajić se, kako je saopšteno iz njegovo kabineta, u okviru radne posjete Briselu sastao sa Rejndersom sa kojim je razgovarao o rezultatima Vlade u prvim mjesecima mandata, sa osvrtom na napredak u poglavljima 23 i 24.

Navodi se da je Rejnders pozdravio rezultate ostvarene u prvim sedmicama mandata 44. Vlade i kazao da se dobar politički dijalog odražava na reformske procese, što je najbolji pristup, kako za društveni napredak, tako i za rezultate u pogledu vladavine prava.

„U tom kontekstu on je istakao da su imenovanja u pravosuđu odličan signal iz Crne Gore i odraz uspješne saradnje Vlade i parlamenta“, kaže se u saopštenju.

Spajić je rekao da napredak u oblasti vladavine prava predstavlja okosnicu daljeg procesa.

„Vjerujemo da smo na tom planu, u saradnji sa parlamentom, napravili značajne pomake, a očekujemo i još dobrih vijesti”, kazao je Spajić.

On je upoznao Rejndersa sa planovima na snaženju zakonske regulative i istakao da su u pripremi brojna rješenja, koja će ojačati nezavisnost pravosuđa i doprinijeti efikasnosti u pogledu postupanja u predmetima i brzini donošenja odluka.

“Naš cilj je da ojačamo pravnu sigurnost, jer je to najbolji oslonac pravnom društvu i stabilnom poslovnom ambijentu“, poručio je Spajić.

U tom smislu, kako je kazao, odlučni su da unaprijede saradnju sa Venecijanskom komisijom, kako bi se ključne reforme u pravosuđu desile na željeni način i u očekivanom roku.

Iz Spajićevog kabineta rekli su da je na sastanku bilo riječi o etičkoj i disciplinskoj odgovornosti sudija i državnih tužilaca, kao i o modelima za alternativno rješavanje sporova što bi, kako je ocijenjeno, bila dobra poruka potencijalnim investitorima.

„Sagovornici su iskazali opredjeljenje da i na tom planu intenziviraju saradnju Vlade Crne Gore i Evropske komisije, kako bi se zajedničkim naporima došlo do rješenja koja su na liniji najboljih evropskih praksi“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su se sagovornici saglasili da je to najbolja priprema za buduće članstvo Crne Gore u EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije