fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRadulović: Podnio bih ostavku da sam prekršio zakon

Radulović: Podnio bih ostavku da sam prekršio zakon

Podgorica, (MINA)- Interpelacija je odnos političkih partija prema Vladi, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović dodajući da bi sam podnio ostavku da je na bilo koji način prekršio zakon ili zloupotrijebio funkciju na način na koji se to želi predstaviti.

Radulović je rekao da interpelaciju, koju su krajem decembra usvojili poslanici Demokratskog fronta (DF) i opozicije, kojom traže njegovu smjenu, ne doživljava kao ličan odnos prema njemu i njegovom radu, jer vjeruje da interpelacija bilo koga od njegovih kolega ministara ne bi završila drugačijim ishodom.

On je, u intervjuu Vijestima, kazao da ga raduje novi politički momenat u kom Demokratski front (DF) i Demokratska partija socijalista (DPS) zajednički glasaju za smjenu ministara i da vjeruje da je bilo koja druga partija to učinila, da bi bila optužena za političku korupciju, “izdaju narodne volje”.

“Međutim, izgleda da takvi aršini ne važe za ta dva politička bloka, koja istovremeno kroje pravila ponašanja zahtijevajući od drugih da ih poštuju, dok se ne libe da ih sami prekrše”, ocijenio je Radulović.

On je naveo da “savez DPS-DF ruši ministra vanjskih poslova”, čije je, kako je rekao, Ministarstvo imalo najveći procenat uspješnosti u ostvarivanju programa.

Radulović smatra da je interpelacija odnos političkih partija prema Vladi.

“Da sam na bilo koji način prekršio Zakon ili zloupotrijebio funkciju, na način na koji se to želi predstaviti, sam bih podnio ostavku, ne čekajući interpelaciju”, naveo je Radulović.

On je ocijenio da bi trebalo imati na umu da razlog za interpelaciju nije valjan.

“DPS se poziva na informisanje prije nego što je formirana Komisija Biroa za operativnu komunikaciju Vlade, koja je tek trebalo da provjeri ponašanje svih aktera i crnogorske policije prilikom dešavanja na Cetinju”, rekao je Radulović.

Prema ocjeni Radulovića, “svjedočimo da je Crna Gora zarobljena u nevidljivoj koaliciji između dva populizma”.

“A može se reći da je interpelacija slikovit primjer ove pojave kojoj svjedočimo danas u Crnoj Gori”, naveo je on.

Upitan da li je kompletirana diplomatska mreža, Radulović je kazao da je oko karijernih diplomata sa predsjednikom Crne Gore postignuta saglasnost.

“Dok povodom političkih imenovanja koja su predložena i dalje imamo zastoj, iako sam više puta ukazivao na to da kohabitacija podrazumijeva nužnost postojanja političkog dijaloga, na koji nas EU i naši partneri kontinuirano pozivaju”, kazao je on.

Govoreći o Prevlaci – otvorenom pitanju između Crne Gore i Hrvatske, Radulović je rekao da je Crna Gora spremna da ide pred Međunarodni sud pravde u Hagu ili pred ad hoc arbitražu, ukoliko ne dođe do rješenja.

”Ipak, uvjeren sam da ćemo, uvažavajući činjenicu da crnogorsko-hrvatske odnose odlikuje prijateljski duh i obostrana želja, bilateralno pronaći najbolje rješenje, bez uključivanja sudova i traženja arbitraža”, kazao je Radulović.

Upitan da li brine zbog toga što je Francuska preuzela predsjedavanje Savjetom EU, s obzirom na njene rigidne stavove kada je politika proširenja u pitanju, Radulović je kazao da je ta država već nekoliko godina unazad od Evropske komisije tražila unapređenje procesa proširenja.

“Kako bi se on učinio kredibilnijim, kako ne bi isključivo bio sveden na administrativno-tehničku dimenziju. Crna Gora je prva prihvatila novu metodologiju proširenja koja je kreirana upravo na osnovu nastojanja Francuske da se pregovarački proces zemalja kandidata za članstvo u EU ubrza”, kazao je on.

Prema riječima Radulovića, evropski partneri su prepoznali odlučnost Crne Gore da nastavi sa neophodnim reformama.

“Svjesni čvrstog stava Francuske, ali i ostalih članica EU da je transformacija u oblasti vladavine neophodna u cilju suštinskog napretka na evropskom putu, intenzivno radimo na realizaciji obaveza u ovoj oblasti”, kazao je on.

Radulović je ocijenio da ukoliko Crna Gora ispuni preporuke EK u narednom periodu, može se reći da je realno da “naši napori budu vrednovani tokom francuskog predsjedavanja”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije