fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovaković Đurović: Odluka Spajića legitimna, popis nije tema sjutrašnje sjednice Vlade

Novaković Đurović: Odluka Spajića legitimna, popis nije tema sjutrašnje sjednice Vlade

Podgorica, (MINA) – Odluka o odgađanju popisa, koju je najavio mandatar Milojko Spajić, sasvim je legitimna, kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, dodajući da je aktuelna Vlada stvorila sve preduslove za održavanje popisa.

Ona je je novinarima u Ljubljani, tokom foruma Ministara država članica EU strategije za Dunavski region, kazala da popis nije tema sjutrašnje sjednice Vlade.

“Kao što smo više puta rekli, 43. Vlada je stvorila sve preduslove da se popis održi. Vidjeli smo najavu mandatara (Milojka Spajića) da će se popis odložiti. To je odluka nove vlade i ona je sasvim legitimna ”, navela je Novaković Đurović.

Upitana da li misli da će Spajić imati vremena da donese odluku, ona je rekla da je to pitanje za većinu koja treba da uputi inicijativu za zakazivanje sjednice Skupštine i izglasavanje predsjednika parlamenta i nove vlade.

“Sudeći po najavama, očigledno je da postoji plan i vremenska mogućnost da dođe do odlaganja popisa”, navela je Novaković Đurović.

Ona je kazala da je jako važno da Crna Gora, ne samo radi njenog EU puta, uzme u obzir sve preporuke koje dolaze iz Evropskog parlamenta.

Novaković Đurović je kazala da Zapadnom Balkanu, a najviše Crnoj Gori, nedostaje jasna vizija politike proširenja koja podrazumijeva vremenski okvir.

“Raduje me da su i članice EU optimistične da u tom najavljenom vremenskom okviru do 2030. godine imamo novu vremensku perspektivu”, navela je Novaković Đurović.

To, kako je rekla, znači da do tada zemlje kandidatkinje moraju da završe svoje unutrašnje reforme.

Novaković Đurović je kazala da je sigurna da Crna Gora to može i da treba da bude sljedeća članica EU.

“Pitali ste me da li nova vlada može da ispuni te rezultate, tu nijesam preveliki optimista, iz prostog razloga što nijesam puno ni čula da je pitanje evropske agende na listi prioriteta prilikom dogovora u vezi sa formiranjem nove vlade”, rekla je Novaković Đurović.

Ona je dodala da tu vrstu garancije ne pružaju ni akteri, koji će činiti novu vladu ili će joj pružiti manjinsku pordršku, a kojima EU nije prioritetno spoljnopolitičko pitanje.

Upitana da li problematizuje imenovanje Andrije Mandića na čelo parlamenta, ona je rekla da nijednog trenutka nije rekla da je bilo koje personalno rješenje problem.

“Govorim samo o konceptu, dakle šta su bili prioriteti i predmet razgovora tokom formiranja nove vlade, a to nijesu bila prioritetno evropska pitanja”, navela je Novaković Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...