fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaNovaković Đurović: EU da postavi jasnu viziju proširenja i rokove za prijem...

Novaković Đurović: EU da postavi jasnu viziju proširenja i rokove za prijem novih članica

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) treba da postavi jasne rokove za prijem novih članica i da jasno stavi do znanja da za zemlje kandidate ne postoje alternative za pristupanje, ocijenila je koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, Ana Novaković Đurović.

Ona smatra da će se na taj način osigurati kredibilitet i jasnoća procesa proširenja.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da je Novaković Đurović učestvovala na 12. godišnjem Forumu EU strategije za Dunavski region koji je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

U okviru Foruma Novaković Đurović je učestvovala na Panelu na visokom nivou “EU Strategija za Dunavski region i proces proširenja EU”.

Novaković Đurović, koja je i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, rekla je da je Vlada fokusirana na sprovođenje tekućih reformi koje će rezultirati boljim kvalitetom života svih građana.

„U tom pravcu, snažan naglasak stavljamo na zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena“, rekla je Novaković Đurović.

Ona je navela da je Vlada posvećena sprovođenju međunarodnih mjera koje će Crnu Goru brendirati kao istinski ekološku državu, „u skladu sa našim Ustavom i odlučni da nastavimo da razvijamo zemlju u skladu sa principima zelene ekonomije, čiste energije i zaštite životne sredine“.

Na sastanku ministara država zaduženih za sprovođenje strategije, Novaković Đurović je istakla da makroregionalne strategije igraju ključnu ulogu u procesu proširenja EU promovišući regionalnu saradnju, jačanje upravljanja, podsticanje ulaganja u infrastrukturu i jačanje regionalne kohezije.

Ona je podsjetila da je Crna Gora prioritete i ciljeve strategije ugradila u svoje nacionalne politike i planove, kao i da su domaće strategije usklađene sa ciljevima strategije.

Prema riječima Novaković Đurović, strategija podstiče zelenu i digitalnu tranziciju u Crnoj Gori omogućavajući usklađivanje sa standardima i politikama EU.

„Njena primjena pruža mogućnosti Crnoj Gori da unaprijedi svoje ekološke propise, investira u obnovljive izvore energije i zelenu infrastrukturu, razvija digitalnu infrastrukturu i sisteme e-uprave, promovišući ekonomski rast, održivost životne sredine i digitalizaciju”, kazala je Novaković Đurović.

Ona je poručila da održivi ekonomski razvoj u velikoj mjeri zavisi od ulaganja u infrastrukturne projekte koji se odnose na transport, energiju i zaštitu životne sredine, i da je ključni aspekt za to adekvatno i predvidivo finansiranje koje uključuje i zemlje pristupnice na ravnopravnoj osnovi.

Govoreći o potrebi da se i sama EU pripremi za nova proširenja, Novaković Đurović je kazala da je važno da proces pristupanja i u narednom periodu bude zasnovan na individualnim zaslugama i postignućima svake od država.

Ona je, kako se navodi, istakla da je važno stvoriti uslove za postepenu, ali brzu integraciju u različitim sektorskim oblastima, omogućiti zemljama kandidatima da učestvuju na jedinstvenom tržištu EU, da imaju pristup strukturnim fondovima EU i da imaju pristup mehanizmima prilagođavanja klimatskim promjenama, uključujući finansijski instrumenti Evropskog zelenog dogovora.

Na Forumu su, osim predstavnika Evropske komisije, ucestvovali predstavnici vlada Mađarske, Njemačke, Češke, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Slovačke, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Moldavije i Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...