fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske

Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske

Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije i Francuske Bernarde Gradišnik i An Mari Maske.

Iz Službe za informisanje predsjednika kazali su da je Milatović, u odvojenim razgovorima u rezidenciji na Cetinju, ambasadorkama poželio dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije u cilju daljeg jačanja bilateralnih odnosa među državama.

Navodi se da su Milatović i Gradišnik ocijenili da dvije države imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima, uz tradicionalno prijateljske veze dvije države, kontinuiran politički dijalog na visokom nivou i zajedničku posvećenost evroatlantskom sistemu vrijednosti.

Kako se dodaje, istaknuto je da će predstojeća Milatovićeva zvanična posjeta Sloveniji dati poseban impuls jačanju međudržavnih veza.

“Dijelimo iste vrijednosti i posvećenost kolektivnoj bezbjednosti, stabilnosti i miru, a posebno cijenimo i bezrezervnu podršku Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore, kao i kontinuiranu afirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana”, kazao je Milatović.

On je ocijenio da je Slovenija jedan od ključnih partnera Crne Gore a kao oblasti od zajedničkog interesa prepoznati su turizam, energetika, trgovina, infrastruktura i inovacije.

Navodi se da je Milatović u razgovoru sa Maske istakao da pored snažnih istorijskih veza Crna Gora i Francuska danas imaju odlične odnose koje karakteriše intenzivna bilateralna saradnja, savezništvo u okviru NATO-a i nedvosmislena podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore.

“Za Crnu Goru je važno da se kroz neposredan politički dijalog razmijene mišljenja i čuju poruke naše uvažene saveznice – Francuske”, kazao je Milatović.

Kako se dodaje, on je izrazio zadovoljstvo što je dijalog na nivou predsjednika država veoma frekventan, podsjećajući na realizovane susrete u Viljnusu i Kišinjevu tokom juna kao i predstojeći Pariški mirovni forum.

Maske je, kako se navodi, iskazala posebno zadovoljstvo povodom posvećenosti crnogorskog predsjednika evropskom putu Crne Gore.

“Na sastanku je iskazano interesovanje za jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo francuskih investicija, a Predsjednik je naglasio da bismo veoma cijenili dalju podršku Francuske u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, posebno imajući u vidu dobru avio-povezanost”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je bilo riječi i o jačanju kulturne saradnje dvije države, kao i saradnje u oblasti odbrane.

Milatović je zahvalio ambasadorkama na odluci Francuske i Slovenije da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednosti bude izgrađen u Podgorici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije