fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaHrebičkova: Vlada da bude proevropska

Hrebičkova: Vlada da bude proevropska

Podgorica, (MINA) – Važno je da nova vlada bude proevropska i da poštuje činjenicu da je Crna Gora članica NATO-a, saopštila je ambasadorka Češke, Janina Hrebičkova.

Ona je danas razgovarala sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem o aktuelnim geopolitičkim i unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori.

Hrebičkova je naglasila lični osjećaj časti što je treći put u službenom angažmanu u Crnoj Gori, ali i kao prijatelj u ključnim trenucima još od referenduma, reformskog procesa Crne Gore koji je rezultirao članstvom u NATO i najnaprednijem putu ka EU.

Ona je, kako se dodaje, rekla da je zabrinuta zbog sadašnje pozicije Crne Gore u procesu pridruživanja.

“Naglašavajući želju da se Crna Gora vrati na kolosjek, za šta je potrebna politička volja Evropske unije i zemalja članica, ali i funkcionalna vlada i parlament u Crnoj Gori, pored institucije predsjednika, i da traže način da pomognu u tome”, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika.

Dodaje se da su Đukanović i Herbičkova razmijenili mišljenja i o procesu formiranja nove vlade uz ocjenu ambasadorke o važnosti da vlada bude proevropska i koja poštuje činjenicu da je Crna Gora članica NATO.

Đukanović je rekao da je zadovoljan odličnim odnosima dvije države i dostignutim razvojem međudržavne saradnje posljednjih godina, što je dobar temelj za budući napredak.

On je ocijenio da je ažurna razmjena mišljenja jako važna u ovom vremenu u kojem su potrebna dodatna razmišljanja i preciznija i oštrija određenja u odnosu na opasnosti demokratskih društava u Evropi.

Đukanović je, kako se dodaje, pozdravio iskazani viši nivo jedinstva i veći stepen odlučnosti Evrope na liniji potrebe zaštite njenih temeljnih vrijednosti i stabilnosti.

Đukanović je rekao da se nada će Evropa nastaviti da nadograđuje svoju bezbjednosnu strukturu na temeljima euroatlantizma i unapređuje svoju globalnu poziciju.

“Što će Crna Gora, kao i do sada, slijediti u potpunosti u nadi da će se rat ipak zaustaviti i da ćemo se vratiti traženju političkih rješenja za sukob”, dodao je on.

Đukanović je ukazao i na ozbiljne izazove na domaćem terenu, danas kada se jasnije vidi da su počeci destrukcije u Evropi bili u Crnoj Gori, 2016. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije