fbpx
NaslovnicaCrna GoraDržava stagnira u pronalaženju nestalih tokom ratova 90-ih

Država stagnira u pronalaženju nestalih tokom ratova 90-ih

Podgorica, (MINA) – Država stagnira u pronalaženju nestalih tokom ratova 90-ih, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) apelujući na nadležne institucije da se aktivno posvete djelotvornom rješavanju tog problema.

Iz te nevladine organzacije su povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih osoba, odali poštovanje svim žrtvama prisilnog nestanka i podsjetili na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

Oni su naveli da poštovanje ljudskih prava uključuje i ustanovljenje istine o sudbinama hiljada ljudi koji su nestali tokom oružanih sukoba.

Navodi se da su prošle gotovo tri decenije od oružanih sukoba na području bivše Savezne Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) u kojima je i Crna Gora imala svoju ulogu.

“Nažalost, taj period je protekao bez adekvatnog suočavanja s nasljeđem masovnih kršenja ljudskih prava, a što za posljedicu ima sve rastuću napetost u društvu, izostanak pomirenja, ali i rast nepovjerenja u institucije sistema”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da prema podacima Grupe za nestale osobe, koja je multilateralni mehanizam za regionalnu saradnju u okviru Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, na prostoru bivše Jugoslavije se 11.364 osoba i dalje vodi kao nestalo.

Iz CGO-a su rekli da prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Crnoj Gori 51 osoba i dalje se vod kao nestala, od čega se na Kosovu traga za 39, u Bosni i Hercegovini za devet i u Hrvatskoj za tri osobe.

“Ta brojka se nije promijenila u proteklih godinu dana, odnosno nije evidentiran nikakav napredak u unaprijeđenju mehanizama koji mogu da dovedu do pronalaska tih nestalih”, navodi se u saopštenju.

U CGO-u smatraju da je dosadašnja neefikasnost u potrazi za nestalim osobama odraz nedostatka političke volje da se to pitanje stavi među prioritete koja svoju posljedicu ima i u opštoj neinformisanosti šire javnosti.

“U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da oko 70 odsto ispitanika/ca ne zna da procijeni koliko se građana i građanki Crne Gore vode i dalje kao nestala lica tokom ratova 90-ih, a svega 13 odsto ima približno znanje navodeći da je u pitanju preko 60”, rekli su iz CGO-a.

Prema njihovim riječima, da bi se adekvatno adresiralo pitanje nestalih neophodno je što hitnije sprovesti nekoliko ključnih akcija.

Dodaje se da to uključuje inteziviranje rada na utvrđivanju činjenica o svim stradalima i identifikaciji svih grobnica i mjesta stradanja na teritoriji svake od zemalja, dodjela statusa civilnih žrtava rata članovima porodica nestalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

U ključne akcije spadaju i donošenje zakon o nestalima, poboljšanje postojećeg zakonodavnog okvira u pravcu unaprijeđenja statusa porodica nestalih lica, ali i kriminalizovanje prisilnog nestanka kao zasebnog krivičnog djela.

“CGO apeluje na Vladu Crne Gore i nadležne institucije da se aktivno posvete djelotvornom rješavanju problema nestalih osoba i da to izričito rade s ciljem očuvanja trajnog mira i promovisanja saradnje i pomirenja”, kaže se u saopštenju.

Iz CGO-a su rekli da država ima odgovornost da aktivno istražuje sudbine nestalih, obezbijedi efikasne mehanizme za traženje i identifikaciju posmrtnih ostataka te osigura da odgovorni za nestanak budu privedeni pravdi.

To, kako se dodaje, nije samo ljudska obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama, već i ključni korak ka izgradnji povjerenja u društvu, sprečavanju budućih konflikata i stvaranju temelja za trajno pomirenje.

Podsjeća se da je Međunarodni dan nestalih osoba ustanovljen 30. avgusta 1981. godine, a sa ciljem da podsjeća na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije