fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS: Vlada da odustane od namjere da na silu organizuje popis

DPS: Vlada da odustane od namjere da na silu organizuje popis

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Vladu, Ministarstvo finansija i Monstat da odustanu od, kako su naveli, nakaradne namjere da, praktično na silu, organizuju predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

Potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević rekao je da su stavovi brojnih političkih partija, nacionalnih vijeća i savjeta, nevladinih i drugih društvenih organizacija, kao i međunarodnih partnera, poznati.

“Takođe i činjenice u pogledu ispunjavanja preporuka od strane Evropske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja je definisala da popis stanovništva treba izbjegavati u izbornim godinama kao i u periodu političke nestabilnosti”, dodao je Dizdarević.

On je rekao da treba uzeti u obzir da je vlada još uvijek u tehničkom mandatu a da se formiranje nove odlaže gotovo do isteka zakonom predviđenog roka za to, da brojne crnogorske institucije ne rade u punom kapacitetu, da se svakodnevno svjedoči neviđenim pritiscima stranog faktora.

“Onda se može zaključiti samo jedno – u Crnoj Gori je stanje sveopšteg haosa koji ni na jedan način ne može značiti stabilan društveno – politički ambijet”, ocijenio je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, to je jedan i od razloga zbog kojeg je i Evropski parlament u izvještaju za Crnu Goru donio preporuku i iznio jasan stav da kompletan proces treba odložiti.

“Kako vlasti u Crnoj Gori za sve navedeno nijesu imale sluha, te su se protivno državnim interesima, oglušili na sve ove brojne pozive i apele koji su dolazili sa raznih adresa, DPS je građane pozvao na bojkot predstojećeg popisa”, naveo je Dizdarević.

On je poručio da do kraja ostaju na fonu izrečenog stava Glavnog odbora DPS-a, ne samo da bi se taj proces odložio na određeni period, već da bi se u međuvremenu stvorili svi neophodni preduslovi koje su u 17 zahtjeva detaljno obrazložili i na koje su ukazali aktuelnoj vlasti.

“Stoga još jednom ponavljamo – ili transparentan i strogo kontrolisan proces ili potpun bojkot”, zaključio je Dizdarević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...