fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS poziva građane da ne učestvuju u popisu

DPS poziva građane da ne učestvuju u popisu

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je građane da ne učestvuju u popisu stanovništva, navodeći da je cilj tog procesa da se falsifikuju podaci koji će služiti za etnički inženjering.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković kazao je na konferenciji za novinare da je Glavni odbor (GO) te stranke usvojio odluku o bojkotu popisa.

“Pozivamo građane da ne učestvuju u popisu stanovništva i da ne učestvuju u ovako prevarnom procesu”, rekao je Živković.

On je kazao da je DPS prethodnih nedjelja uložio maksimalan napor i pokušao da dođe do zajedničkog dogovora, kako bi bile ispunjene sve obavezne preporuke i uslovi za održavanje popisa.

“Pored svih naših napora i dobre volje, svih zahtjeva koje smo uputili, Vlada i Monstat su se oglušili o naše zahtjeve”, naveo je Živković.

On je rekao da su se Vlada i Monstat ignorantski ponašali sve vrijeme, pokušavajući da skrenu pažnju sa osnovne teme – da se popis u ovakvom ambijentu i na ovakav način ne može sprovesti.

Živković je podsjetio da je DPS uputio 17 zahtjeva.

“Da su makar na nekoliko njih odgovorili, mogli smo da imamo potpuno regularan proces. Govorimo prije svega o kontroli procesa od političkih subjekata, ništa manje i ništa više u odnosu kako je to bilo 2003. i 2011. godine”, rekao je Živković.

On je naveo da je u srijedu u Evropskom parlamentu izglasan amandman kojim se crnogorske vlasti pozivaju da odlože popis do uspostavljanja stabilnih političkih prilika.

“Čak i na te pozive, vlasti u Crnoj Gori su se u potpunosti oglušile. Njih ne zanima mišljenje evropskih institucija, EP, političkih ni društvenih subjekata, nevladinih organizacija, nacionalnih vijeća”, rekao je Živković.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori ne postoji društveni konsenzus za održavanje popisa.

“Dakle, oni hoće da održe popis na silu i mimo zakonskh procedura i formalno-pravnih preduslova, samo sa jednim ciljem – da ovakav prevarni popis bude instrument u rukama onih koji hoće da sprovedu etnički inženjering”, istakao je Živković.

Kako je naveo, finalni cilj toga je etnofederalizacija Crne Gore, odnosno njeno pretvaranje u Bosnu i Hercegovinus.

“Ko god bude učestvovao u ovom procesu daje legitimitet nezakonitosti i prevarnom procesu kakav će popis biti, falsifikovanju podataka od kompletne infrastrukture koja je uključena u popis”, smatra Živković.

Komentarišući izjavu ministra finansija Aleksandra Damjanovića da će DPS moći da učestvuje u kontroli popisa, Živković je kazao da taj stav dolazi kasno.

“Umjesto da ranije dođemo do konsenzusa oko kontrole procesa, sada pošto se proceduralno završavaju sve radnje, kada imamo izabrane popisne komisije, popisivače i instruktore, dolazi se do toga da treba da učestvujemo u procesu kontrole”, rekao je Živković.

On je kazao da je tokom popisa 2003. i 2011. godine, od početka do kraja popisa postojala potpuna kontrola.

“Ako postoji spremnost kod Damjanovića i vlade, neka se popis odgodi na nekoliko mjeseci, da sjednemo i dogovorimo monitoring. Ako njihova dobra volja postoji, sve radnje mogu da se zaustave da uspostavimo monitoring koji smo tražili, uz stavku da građanin ima pravo da, kroz softversko rješenje, provjeri kako je unešen u bazu podataka”, rekao je Živković.

On je ponovio da DPS nije protiv održavanja popisa, kao i da nemaju problem da se popis dogodi, ali da traže minimum uslova koji su postojali 2003. i 2011. godine.

“Ako postoji volja kod Damjanovića, popis može da se odgodi uredbom vlade na nekoliko mjeseci, koliko god da smatraju da je potrebno da bismo dogovorili monitoring. Kada dogovorimo monitoring, i ispune se svi formalno-pravni uslovi, spremni smo da učestvujemo u tom procesu. Niko neće biti za bojkot”, poručio je Živković.

Upitan na koji način misli da će građani izbjeći novčane kazne zbog bojkota, on je rekao da je u Ustavu jasno propisana nepovredivost stana.

“Što se mene tiče, a mogu građani mene lično uzeti za primjer ili ono što ću ja reći – tih 15 dana imaću dosta obaveza, pa teško da će me popisivači moći naći na mojoj adresi”, naveo je Živković.

On je rekao da u stan pojedinca niko ne može ući bez sudskog naloga, ali i da kazne nijesu propisane na način kako kaže Monstat.

“Ako mi neko nađe tu kaznu, spreman sam sa njim da pravno polemišem. Spreman sam i da idem na sudske instance da branim svoj stav”, dodao je Živković.

Kako je kazao, ne postoji zakonska zabrana da se sprovodi kampanja o bojkotu “posebno ako je ovako nezakonito pripremljen”.

Na pitanje da li je neakadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sinoć prisustvovao sjednici GO DPS-a, Živković je odgovorio potvrdno.

“Njegov stav o popisu identičan je stavu GO”, rekao je Živković.

On je kazao da Monstat može da “zastrašuje građane sankcijama i kaznama”, ali da postoji jasna odredba u Rezoluciji EP da se građani ne smiju zastrašivati prekršajnim i krivičnim sankcijama u vezi njihovog opredjeljenja o učešću u popisu.

“Nikoga od nas neće zastrašiti da saučestvujemo u uništavanju građanskog karakrera Crne Gore”, rekao je Živković.

On je, govoreći o budućoj vladi, ocijenio da će ona biti proruska, antizapadna, antievropska i anticrnogorska.

“To je vlada koja je sastavljana od struktura poput članica bivšeg Demokratskog fronta i u kojoj bi Andrija Mandić trebalo da bude predsjednik Skupštine, koji je sve samo ne evropejac”, kazao je Živković.

Ta vlada, smatra on, neće imati nikakvog uspjeha.

“To je unaprijed propala vlada, koja neće moći da funkcioniše, koja je suprotstavljena evroatlantskim vrijednostima i koja će vrlo brzo izgubiti legitimitet u parlamentu. Naš cilj je da je obesmislimo i da je smijenimo, što ćemo i uraditi”, kazao je Živković.

On je rekao da ga čudi što su se albanske partije odlučile na učešće u toj vladi.

“To je njihova politička odluka sa kojom će morati da se suoče. Imaće političke posljedice, ali oni su autonomni politički subjekti i to neće mijenjati naš stav u pogledu kvalifikacija o ovoj vladi”, zaključio je Živković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije