fbpx
NaslovnicaMina SportSjutra ceremonija svečanog otvaranja

Sjutra ceremonija svečanog otvaranja

Podgorica, (MINA) – Ekipno prvenstvo Evrope u šahu zvanično će biti otvoreno sjutra, svečanom cereminijom u hotelu Splendid, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Predviđeno je da se gostima obrate predsjednik Šahovskog saveza, Jovan Milović, predsjednik Evropske šahovske unije Zurab Azamjparašvili i Ministars sporta i mladih Dragoslav Šćekić.

“Očekujemo istinski praznik šaha koji će još jednom u sjajnom svijetlu predstaviti Crnu Goru na šahovskoj pozornici Evrope i svijeta”, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

U muškoj konkurenciji nastupiće 38 ekipa, dok će u konkurenciji dama nastupiti 32 ekipe.

Listu učesnika predvodi Magnus Karlsen, neprikosnoveni broj 1 na svjetskoj rejting listi, koji će nakon osam godina predvoti Norvešku na najvećoj smotri evropskog šaha.

Prvi favorit po rejtingu je reprezentacija Azerbejdžana, sa nestvarnim prosjekom od 2701 poena, a nade polažu u svoj poznati dvojac koji čine – Šahrijar Mameđarov i Tejmur Rađabov.

Drugo mjesto na listi favorita sudeći po početnom rejtingu dijele reprezentacije Rumunije i Njemačke.

Za Rumuniju će debitovati Ričard Raport i Kiril Ševčenko, a projekat rumunske federacije veoma je ambiciozan. Njemačku će predvoditi tinejdžer Vinsent Kajmer, član kluba 2700+.

Crna Gora na takmičenju nastupa sa tri reprezentacije, što je ekskluzivno pravo domaćina.

Selektor A tima Dragan Kosić opredijelio se da povjerenje ukaže petorici velemajstora Denisu Kadriću, Nikoli Đukiću, Nikiti Petrovu, Luki Draškoviću i Dragiši Blagojeviću.

“Čini se da nikada nijesmo imali bolji tim, koji na startnoj listi zauzima poziciju broj 24”, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Selektor B ekipe, Božidar Ivanović šansu je ukazao Aleksandru Tomiću, Andreju Šukoviću, Milošu Pečurici, Peku Đuroviću i Milu Poboru, dok će u C timu naše države nastupati: Blažo Kalezić, Marko Krivokapić, Veljko Draganić i Vuk Miletić.

U konkurenciji dama prvo mjesto tradicionalno je rezervisano za Gruziju, koja paradoksalno traži prvo zlato nakon Evropskog prvenstva u Puli, sada već davne 1997. godine.

Drugi favorit je ekipa Azerbejdžana, treća je selekcija Njemačke.

Kuriozitet je nastup tri bivše svjetske prvakinje: Aleksandre Kostenjuk, Antoanete Stefanove i Ane Ušenjine, a Kostenjuk će nastupati za reprezentaciju Švajcarske nakon što je napustila rusku federaciju.

Crmogorske dame će nastupiti u sastavu Aleksandra Milović, Nikolina Koljević, Alena Skvorcova, Mateja Popović i Milena Mosurović.

“Slijedi zaista istinski šahovski spektakl u Budvi, a generalni pokrovitelji prvenstva, koje organizuje Šahovski savez, su Vlada Crne Gore i Opština Budva. Takmičenje će biti igrano u hotelu Splendid”, piše u saopštenju.

Svečana ceremonija otvaranja zakzana je za 18 sati.

Ljubitelji šaha biće u mogućnosti da uživo prate dešavanja iz Budve.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije