fbpx
NaslovnicaMina SportOd legendarnog stručnjaka oprostili se sportisti, sportski radnici i prijatelji

Od legendarnog stručnjaka oprostili se sportisti, sportski radnici i prijatelji

Podgorica, (MINA) – Petar Porobić sve u životu radio je srcem i emocijom, uz ogromnu predanost, kazao je predsjednik Vaterpolo plivačkog saveza Đuro Marić na komemorativnoj skednici povodom smrti prvog selektora vaterpolo reprezentacije Crne Gore.

Od legendarnog stručnjaka oprostili su se sportisti, sportski radnici, njegove kolege i prijatelji, pred članovima njegove porodice, u atmosferi koja je odisala tugom i sjetom i dubokim poštovanjem koje je Porobić imao i zaslužio kao trener, zaljubljenik u vaterolo, ali, prije svega, kao čovjek.

Marić se zahvalio Porobiću na svemu što je uradio za crnogorski vaterpolo i sport uopšte.

“Odlazak Petra Porobića za mene je, jednostavno, nešto sa čime neću i ne mogu da se pomirim. Iako sam svjestan da je Perovo srce prestalo da kuca negdje u visinama njegovog posljednjeg leta, za mene vječno ostaje osmjeh mog drugara, tako tipičan za njega”, rekao je Marić.

On je naglasuio da se ne sjeća kada je podigao glas, osim zbog očigledne sudijske nepravde, ili kada bi bodrio momke u bazenu.

Orema njegovim riječima, Porobić je nosio u sebi kotorsku gospoštinu sa novskom elegancijom, koje ne dopuštaju bijes i maliciju.

“Za Pera kažu da je bio veliki stručnjak, koji je do svjetskih visina u vaterpolu stizao savršenom i promišljenom strategijom. Možda je tako, neka bude i tako, ali ja znam da je Pero sve u životu radio srcem i emocijom, uz ogromnu predanost, a to izmiče strategiji. Strategija je proračunatost, matematika, a srce i duša se daruju onima koje voliš, a oni to prepoznaju i uzvraćaju”, rekao je Marić.

On je naglasio da je Porobić volio svoj Primorac i svoj Jadran, reprezentacije, davao im se iskreno i bezgranično.

Potpredsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta,
Boro Mračević, kazao je da je Porobić provodio sate i sate na bazenu, pripremao je svaki trening do detalja, analizirao svaki segment svake utakmice i protivnika i svog tima, izvlačio hiljade sati snimaka, kako bi mladim igračima omogućio da brže napreduju.

“I stvarao je velike igrače, a bio je velemajstor u tome – odjednom se rađaju Gojković, Jokić, Zloković, Šćepanović, Vukčević. Počinju i pobjede i titule, u SRJ, SCG, pa u Crnoj Gori, stvarali su se i novi asovi – Ivović, Radović, Prlainović”, kazao je Mračević.

On je podsjetio da je Porobić bio selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore, koja je 2005. godine bila šampion svijeta i na početke stvaranja crnogorskog vaterpolo tima, koji je za dvije godine, pod Perovim vođstvom, prešao put od debitanta do evropskog prvaka.

U ime te slavne generacije, u ime neprevaziđenih “ajkula”, od Porobića oprostio se Vladimir Gojković, sadašnji selektor Crne Gore.

“Slušao sam svaku tvoju riječ kao igrač, a zatim si mi dao šansu da ti mene slušaš. I slušao si me kao malo ko. Tada je, međutim, bilo lako da pričam, treba sada nešto reći. „Sjećam se tih dana, kasnog ljeta 1997. godine, kada si došao. Hvala i ljudima koji su imali ideju da te vrate u Crnu Goru i dovedu u Herceg Novi”, rekao je Gojković.

Prema njegovim riječima, nepunih 11 godina kasnije ispisao si najljepšu stranicu istorije crnogorskog sporta.

“Točak koji si ti pokrenuo kotrlja se i danas, što je najvažnije. Hvala ti u ime svih nas za sve što si nam dao, a dao si nam mnogo. Vjerovatno ćemo tek shvatiti koliko si nam zaista dao, ali tako je to kada odu veliku ljudi. Hvala ti, prije svega, što si nam vjerovao i što si nas naučio da vjerujemo. Nadam se da ćemo nastaviti da tvoje djelo sprovodimo i u budućnosti“, kazao je Gojković.

Predsjednik Primorca, Siniša Kovačević,
kazao je da su u kotorskom klubu imali veliku zajedničku želju da se vrati u svoj matični klub na izvorište igračkih i trenerskih početaka.

“Htio je da svoju prebogatu karijeru okonča u Kotoru, da pomogne da se Primorac vrati tamo gdje pripada. Nažalost, želja nas iz Primorca i onih koji vole Primorac nije se ostvarila, ali njegov vrhunski način rada i sistem koji je stvorio posijao je nevjerovatnu vaterpolo klicu, koja je izrasla u sistem stručnost, upornosti i neodustajanja”, rekao je Porobić.

Na adresu VPSCG stiglo je mnogo telegrama saučešća iz svih krajeva svijeta za Petrom Porobićem.

Predsjednik Skupštine VPSCG Mirza Krcić pročitao je telegram iz Kine, gdje je Pero radio posljednjih godina i ostvarivao velike uspjehe i sa muškom i ženskom selekcijom.

„Strast gospodina Porobića prema kineskom narodu, njegov nesebičan karakter, ozbiljan pristup treningu i borbeni duh u kome nema odustajanja i ubuduće će inspirisati kineske vaterpoliste“, navodi se u telegramu saučešća.

U ime porodice Porobić, obratio se i svima zahvalio Petrov sin Igor.

“Bio je najbolji član naše porodice – otac, suprug, brat, ujak, đed… Tata, hvala ti na svemu“, kroz suze je izgovorio Igor Porobić.

Porobić će biti sahranjen u petak u Herceg Novom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije