Naslovnica Business Top Story Bankama privremeno zabranili isplatu dividende

Bankama privremeno zabranili isplatu dividende

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) privremeno je zabranila bankama isplatu dividende akcionarima, osim u obliku akcija, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

„Dakle, dozvoljena je raspodjela dividende jedino na način da se ona transformiše u akcijski kapital. Time će se povećati nivo kapitalizovanosti crnogorskog bankarskog sistema i obezbijediti da bude potpuno spreman za potencijalne izazove“, navodi se u saopštenju CBCG.

Iz CBCG je objašnjeno da je ta mjera donijeta u skladu sa izmjenama i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem, koje je usvojio Savjet vrhovne monetarne institucije.

Oni su objasnili da se, drugom mjerom, dozvoljava bankama da, kroz odobravanje kredita ili na drugi način, povećaju izloženost prema jednom licu, odnosno grupi povezanih preko propisanih limita izloženosti, odnosno 25 odsto sopstvenih sredstava banke, uz prethodno odobrenje CBCG.

„Banka je u obavezi da, uz zahtjev za izdavanje tog odobrenja, dostavi CBCG informaciju o razlozima za povećanje izloženosti, sa iznosom prekoračenja i rokom u kojem će banka svesti tu izloženost u prethodno propisane okvire“, kazali su predstavnici vrhovne monetarne institucije.

Na taj način se, kako je objašnjeno, olakšava pribavljanje dodatnih finansijskih sredstava dijelu korisnika kredita koji su pogođeni aktuelnom krizom i daje se podsticaj nastavku njihovog poslovanja.

Iz CBCG su podsjetili da je riječ o mjerama privremenog karaktera, čija će dužina trajanja zavisiti od daljeg razvoja situacije i finansijskog stanja banaka, koje se pojačano i na dnevnom nivou prati.

Paralelno će se, u zavisnosti od daljih dešavanja, sagledavati potreba uvođenja novih.

Iz CBCG su saopštili da su dvije privremene mjere usmjerene na davanje podsticaja ekonomskoj aktivnosti i očuvanje stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema u uslovima rizika usljed epidemije koronavirusa.

Oni su naveli da CBCG i njen Savjet pomno i svakodnevno prate razvoj situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa, u svijetlu uticaja na ekonomske tokove, analiziraju dešavanja na tržištu i proučavaju uporedne sisteme.

„Namjera je da se podrže „zdrave“ kompanije, kao i one koje imaju potencijal da održe svoje poslovanje, a sve u cilju minimiziranja negativnog uticaja epidemije koronavirusa na ekonomsku aktivnost u zemlji“, kazali su predstavnici CBCG.

Oni su dodali da je CBCG u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim zainteresovanim subjektima i zajedno sa poslovnim bankama aktivno radi na iznalaženju načina za prevazilaženje problema do kojih je dovela aktuelna kriza.

„Ono što je, u ovom trenutku, velika prednost jeste činjenica da je bankarski sistem u Crnoj Gori visoko likvidan, te je sposoban da pruži potrebnu kreditnu podršku građanima i privredi“, rekli su iz CBCG.

Oni su poručili i da, ukoliko kriza potraje i ukaže se potreba „upumpavanja“ nove likvidnosti, CBCG raspolaže sredstvima koja mogu biti iskorišćena za tu namjenu.

Najčitanije

Osudili uništavanje spomenika na Ravnom lazu

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je antidržavni čin uništavanja mermerne ploče...