fbpx
NaslovnicaMINA SvijetSlovačka neće podržati Globalni sporazum o migracijama

Slovačka neće podržati Globalni sporazum o migracijama

Bratislava, (MINA) – Slovačka neće podržati Globalni sporazum o migracijama Ujedinjenih nacija (UN), saopštio je danas premijer te države Peter Pelegrini na samitu Evropske unije (EU) u Briselu.

On je kazao da Slovačka ima problem sa tekstom sporazuma UN-a i da nije saglasna da ne postoji razlika između legalne i nelegalne migracije.

„Ako odlazak u Marakeš znači podršku, niko se neće pojaviti u ime Slovačke. Mi smatramo da je ekonomska migracija nelegalna, štetna i da predstavlja bezbjednosni rizik”, rekao je Pelegrini, prenosi Tanjug.

On je istakao da nijedan slovački predstavnik neće biti u Marakešu u Maroku kada Globalni sporazum o sigurnim, regulisanim i zakonitim migracijama, koji je na nivou UN-a donijet u julu, bude potpisivan, ukoliko samo prisustvo znači slaganje sa sporazumom.

“Ako pravna analiza pokaže da je prigodno poslati nekog nižeg predstavnika Slovačke da se pojavi na konferenciji i jasno kaže da se Slovačka neće složiti sa sporazumom, onda ne vidim razlog da neko iz Slovačke ili ambasador ne ode tamo i iskaže naše uzdržavanje”, kazao je Pelegrini.

Slovačka narodna stranka insistira na tome da Slovačka ne učestvuje u pregovorima u Marakešu.

Za sada je poznato da Globalni sporazum neće potpisati Sjedinjene Američke Države (SAD), Mađarska, Austrija, Poljska, Slovenija, Češka, Hrvatska, Australija i Bugarska.

Najčitanije

Putevi

Putevi pretežno suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima i...
Vaskrs

Danas je Vaskrs