fbpx
NaslovnicaMINA SvijetRegionKurti: Dijalog ne smije ponovo da propadne

Kurti: Dijalog ne smije ponovo da propadne

Priština, (MINA) – Dijalog sa Beogradom mora da bude dobro pripremljen, jer se ne smije dozvoliti da još jednom propadne, kazao je novi kosovski premijer, Aljbin Kurti.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa on je ocijenio da je izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, dao novu energiju pregovorima.

“On smatra da bi dogovor između Kosova i Srbije privukao mnogo više investicija u našem regionu. To može da bude slučaj, ja to uopšte ne negiram i mislim da bi naš dogovor bio primamljiv za spoljne investicije i u Kosovo i u Srbiju”, rekao je Kurti.

On je ponovo da će taksu od 100 odsto na srpsku robu zamijeniti principom reciprociteta u odnosima s Beogradom.

Kurti je precizirao da to, između ostalog, znači da se i u Srbiji priznaju kosovska dokumenta, trgovinske deklaracije i diplome, kao što se srpske priznaju na Kosovu.

“To su veoma važne stvari za život i albanskog i srpskog naroda, svih građana i treba da mi, kao političari, institucije i vlade, pomažemo našim ljudima”, rekao je Kurti.

On je istakao da dijalog treba da bude pripremljen i da bi to trebalo da se desi ove godine.

“Mi smo spremni za principijelni dijalog, ne smijemo da previše odugovlačimo, ali takođe ne treba ni da žurimo, pa da propadne dijalog”, rekao je Kurti.

On je dodao da ne može da procijeni da li bi dijalog mogao da bude završen do kraja ove godine.

“Ja imam dobru volju i mislim da što prije imamo sporazum to bolje, ali ne po bilo koju cijenu. Dijalog mora da bude solidan, ne možemo sebi da priuštimo da još jednom propadne”, rekao je Kurti, navodeći da će predvoditi delegaciju Prištine u dijalogu.

On je istakao da ne može da zamisli drugi scenario osim da Srbija prizna Kosovo i na taj način, kako je rekao, “poslije oslobođenja Kosova od Srbije, dobilo bi se najzad i oslobođenje Srbije od Kosova”.

“Mislim da Srbija treba da promijeni svoj Ustav, da je srpski narod spreman i da promijeni Ustav, jer glavni prioritet Srbima u Srbiji nije status Kosova, nezavisno Kosovo ili međusobni problemi koje mi imamo kao dvije države, nego evropske integracije“, naveo je Kurti.

On je dodao da su glavni prioriteti i zapošljavanje, borba protiv korupcije, pravda, obrazovanje.

Govoreći o inicijativi “mini Šengen”, Kurti je ponovio da je skeptičan prema mogućnosti da taj projekat uspije.

Najčitanije