fbpx
25.7 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA SvijetDragi predao ostavku italijanskom predsjedniku

Dragi predao ostavku italijanskom predsjedniku

Rim, (MINA) – Italijanski premijer Mario Dragi predao je danas ostavku Serđu Matareli, saopšteno je iz kabineta predsjednika države.

Kako se navodi, Matarela je zatražio od Dragija da ostane na funkciji premijera kao vršilac dužnosti.

U saopštenju se ne navodi da li će Matarela raspustiti parlament ili raspisati vanredne izbore, prenosi Rojters.

Predsjednik Italije planira kasnije danas da se sastane sa predsedavajućima oba doma parlamenta.

Dragi je ranije danas, obraćajući se u parlamentu, najavio da će razgovarati sa Matarelom i obavijestiti ga o daljim koracima, nakon što su tri koalicione stranke povukle podršku njegovoj vladi.

Tri glavna koaliciona partnea Dragija odbila su u srijedu da učestvuju u glasanju o povjerenju u Senatu, na kojem je Dragija podržalo 95 od 321 senatora, dok je 38 bilo protiv.

Desetine senatora bojkotovalo je glasanje, čime su ostavili okrnjenu Dragijevu koaliciju, bez velike većine koju je nastojao da pridobije i sa prijevremenim izborima u septembru ili oktobru kao najvjerovatnijim ishodom.

Glasanje su bojkotovali senatori tri stranke iz Dragijeve koalicije: Forca Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berluskoni, krajnje desničarske Lige, koju vodi Mateo Salvini i iz populističkog Pokreta 5 zvezda (M5S).

Dragi je i prošle nedjelje podnio ostavku, ali je Matarela odbio i rekao mu da pred parlamentom vidi da li može da oživi široku koaliciju.

Dragi je ranije pozvao na jedinstvo i iznio niz problema sa kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cijena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije