fbpx
NaslovnicaMina SportĐukanović uručio zastave Brguljanu i Radičević

Đukanović uručio zastave Brguljanu i Radičević

Podgorica, (MINA) – Učiniti svoj narod srećnim i ponosnim, doprinijeti ugledu i slavi svoje države najveća je satisfakcija i nagrada svakom pravom sportisti, kazao je predsjednik Milo Đukanović na ispraćaju crnogorskog olimpijskog tima na Igre u Tokiju.

On je naglasio da su Olimpijske igre (OI) i olimpijska medalja san svakog sportiste i do njegovog ostvarenja stiže se samo po jednom obrascu – čelična volja na treninzima, hladna glava, vatreno srce na borilištima i ljubav prema domovini.

“Samo tako se talent pretvara u postignuće i postaje se dio sportske, nacionalne i svjetske istorije. Lični uspjeh je satisfakcija svakom čovjeku, a posebno sportisti za naporan rad, odricanje i posvećenost. Učiniti svoj narod srećnim i ponosnim, doprinijeti ugledu i slavi svoje države najveća je satisfakcija i nagrada svakom pravom sportisti”, rekao je Đukanović.

Đukanović je uručio crnogorsku zastavu vaterpolisti Drašku Brguljanu i rukometašici Jovanki Radičević, koji će je nositi na ceremoniji svečanog otvaranja Igara u Tokiju.

“Zastava koju vam predajem simbol je borbe za ono što je Crnogorcima uvijek bilo najsvetije – borba za slobodu. Pod ovom zastavom generacije naših predaka su branile i odrbranile Crnu Goru i sticale slavu kojom se diče generacije”, rekao je Đukanović.

On je istakao da je zastava, po vjekovnoj tradiciji, uvijek išla u najbolje ruke.

“Tako je i danas. Siguran sam da bi svako, od 33 člana naše ekspedicije bio njen dostojan nosilac na otvaranju Igara. Znam i da će svako od vas biti ponosan što će vas na defileu predvoditi Jovanka Radičević i Draško Brguljan, ikone crnogoprskog sporta. Uzori našim sportistima i mladim naraštajima. Predajem vam zastavu siguran da ćete se za nju boriti, dajući svoj maksimum”, rekao je Đukanović.

On je poručio sportistima da bez obzira na rezultat budu ono što jesu – ambasadori kojima se Crna Gora ponosi.

Radičević je kazala da je za nju posebna čast što će na defileu nositi zastavu svije države.

“Srce mi je puno, emocije su velike. Ono što mogu da obećam, u ime male i borbene čete, je da ćemo se boriti za ovu zastavu do posljednjeg atoma snage”, rekla je Radičević.

Brguljan je istakao da ne bi bilo nezasluženo da je čast da nosi zastavu dobio i neko drugi iz olimpijskog tima.

“Velika je čast što sam izabran da nosim zastavu na ceremoniji svečanog otvaranja. Mogu da obećam da ćemo, kao i uvijek do sada, dati maksimum. Nadam se da će to biti dovoljno za dobar rezultat, medalju”, rekao je Brguljan.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović kazao je da su sportisti koji će predstavljatui Crnu Goru u Tokiju pokazali šta je upisano u njihovim genima – hrabrost, karakter, odlučnost, spremnost za odricanje zarad višeg cilja, suočavanje sa izazovima uzdignutog čela.

“Na tribinama sportskih borilišta na kojima će te nastupati neće biti gledalaca, ali budite uvjereni u to pratiće vas na stotine hiljada očiju iz domovine, a otkucaji stotine hiljada srca davaće vam ritam u vašem pregnuću da ispunite vaše snove”, rekao je Simonović.

On je naglasio da su sportisti plasmanom u Tokio obavezu prema drugima ispunili i samim plasmanom.

“Na Igrama ćete imati obavezu samo prema sebi i svojim očekivanjima. Vi ste ponos svoje zemlje, naši najbolji ambasadori, vi se te oni koji nas uče kako se voli Crna Gora. Vi ste oni koji nam dokazuju iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu nevjerovatnu moć sporta. Pobjedu ne pokazuje semafor, već srce. Vjerujemo u vas i idemo da pobjeđujemo”, rekao je Simonović.

Crnu Goru će na Olimpijskim igrama predstavljati 33 sportista, koji će se nadmetati u sedam sportova, dva ekipna i pet pojedinačnih.

Čast crnogorskog sporta braniće:

vaterpolisti – Slaven Kandić, Draško Brguljan, Miroslav Perković, Marko Petković, Uroš Ćućković, Vlado Popadić, Stefan Vidović, Aleksa Ukropina, Aleksandar Ivović, Vladan Spaić, Dušan Matković, Dušan Banićević i Petar Tešanović;

rukometašice – Marina Rajčić, Ljubica Nenezić, Anastasija Babović, Majda Mehmedović, Jovanka Radičević, Ivona Pavićević, Dijana Mugoša, Andrea Klikovac, Itana Grbić, Đina Jauković, Jelena Despotović, Matea Pletikosić, Ema Ramusović, Tatjana Brnović i Nikolina Vukčević.

atlečari – Marija Vuković i Danijel Furtula, plivači Anđela Antunović i Boško Radulović, džudistkinja Jovana Peković, strijelac Jelena Pantović i jedriličar Milivoj Dukić.

Nastup je zbog povrede otkazala teniserka Danka Kovinić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...