fbpx
NaslovnicaMina SportDelegacija COK završila radnu posjetu Tokiju

Delegacija COK završila radnu posjetu Tokiju

Podgorica, (MINA) – Obezbjeđivanje pomoći i podrške za što bolje predstavljanje crnogorskih sportista i države Crne Gore na Olimpijskim igrama naredne godine bili su glavne teme posjete delegacije Crnogorskog olimpijskog komiteta Tokiju, saopšteno je iz te asocijacije.

Navodi se da su predstavnici Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) imali niz važnih sastanaka u vezi sa aktivnostima na projektu Tokio 2020.

Saopšteno je da je Simonović, pored potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kolegama iz Japanskog olimpijskog komiteta, razgovarao i sa predsjednikom Japanske karate federacije, Takaši Sasakavom, koji je ujedno i počasni predsjednik Svjetske karate federacije (WKF).

“Razmijenjena su iskustva iz dugih tradicija koje taj sport baštini u obje zemlje. Izraženo je žaljenje što se karate neće naći na listi sportova na Olimpijskim igrama nakon Tokija, koje će se održati u Parizu 2024. godine, i razmatrane mogućnosti za budućnost karatea u porodici olimpijskih sportova”, piše u saopštenju COK.

Navodi se da je Japanska karate federacija gostima predstavljena kao moćan sistem čvrstog organizacionog oblika zasnovanog na regionalnim mrežama, koje obuhvataju saveze i udruženja sa dugom istorijom i tradicijom i okupljaju širok spektar generacija, počevši od polaznika nižih i srednjih škola i studenata.

Predsjednik Sasakava je uručio predsjedniku Simonoviću posebno priznanje – pojas Japanske karate federacije sa ličnim potpisom, objasnivši da se ne radi o uobičajenoj proceduri, već o časti koja se ukazuje posebnim ličnostima.

Tokom trodnevnog boravka u Tokiju, delegacija COK imala je niz pojedinačnih sastanaka sa mogućim donatorima i sponzorima iz privrednog života Japana, a predstavila se i na biznis forumu koji je okupio predstavnike više uglednih japanskih kompanija, s ciljem da se prepoznaju mogućnosti međusobne saradnjea.

Predsjednik COK obratio se članovima Rotari kluba Tokyo Bay, na događaju koji je posebno upriličen za crnogorsku delegaciju.

Ta globalna mreža u Tokiju broji gotovo 60 klubova.

“Posjeta firmi Sankyu, sa preko 30.000 zaposlenih, izazvala je posebne impresije zbog specijalnog programa zapošljavanja osoba sa fizičkim i psihičkim poteškoćama, od kojih su mnogi uključeni u aktivnosti Specijalne olimpijade”, piše u saopštenju.

Navodi se da je crnogorska delegacija svoje planove i aktivnosti u susret Olimpijskim igrama predstavila i Društvu prijatelja Japan – Crna Gora.

“Crnogorski reprezentativci će na Olimpijskim igrama naredne godine imati snažnu podršku i učenika četvrtih i petih razreda Osnovne škole Koto-ku iz Tokija. U okviru projekta Prijatelji 2020, Crnogorski olimpijski komitet je u toj školi održao dvije prezentacije o našoj zemlji, kulturi i sportu”, piše u saopštenju COK.

Navodi se da je boravak delegacije COK u Japanu završen sastankom sa Organizacionim komitetom za Igre Tokio 2020 u vezi sa smještajem sportista i gostiju tokom narednih ljetnjih Olimpijskih igara, kojima će Tokio biti domaćin drugi put.

Najčitanije