fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPovoljna tehnologija za mlade preduzetnike

Povoljna tehnologija za mlade preduzetnike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – 3D štampa, moderna tehnologija proizvodnje trodimenzionalnih objekata, veoma je povoljna za mlade preduzetnike koji žele da stvore prototip proizvoda i predstave ga na krajnjem tržištu, saopštila je predstavnica nevladine organizacije (NVO) Propeler, Nevena Korać.

Ona je agenciji Mina-business kazala da je ta NVO organizovala kurs Launch kako bi zainteresovanim prikazali kako da iskoriste dostupnu tehnologiju 3D štampe, kao i vještine marketing strategije i brendiranja.

„Kurs je organizovan kako bi 3D štampu približili krajnjim korisnicima, odnosno da prikažemo kako bi mogao da se stvori jedan prototip proizvoda i kako teče put od ideje do realizacije na krajnjem tržištu“, rekla je Korać.

Kurs, koji je organizovan u saradnji sa Open boxom, zahvaljujući podršci Ministarstva nauke, trajao je sedam dana.

„Za to vrijeme smo uspjeli da napravimo šest proizvoda koji su učesnici predstavili. Svi su bili praktične upotrebe i mogu se predstaviti na tržištu, ukoliko za to budu postojala dalja interesovanja i volja“, navela je Korać.

Kurs je, kako je precizirala, objedinio dva dijela, od kojih se prvi odnosio na 3D modeling i 3D štampu.

„Postojalo je ogromno interesovanje kako taj proces teče i došli smo do zaključka da je mnogo važnije savladavanje tehnike crtanja. Ukoliko bude postojalo dalje interesovanje ponovićemo kurs“, saopštila je Korać.

Ona je dodala da se drugi dio odnosio na marketing strategiju i brending, odnosno učesnici su imali priliku da nauče kako da predstave proizvod krajnjem korisniku onda kada budu željeli da naprave logo, kako da osmisle naziv svog proizvoda i možda kompanije.

„Praktično sa 3D štampom možete da napravite šta god poželite i to je bila naša namjera, odnosno da prikažemo korisnicima da to nije ništa strašno. Trošak proizvodnje izuzetno nizak i to je veoma povoljno za mlade preduzetnike koji, naravno, gledaju da imaju što manje troškova, odnosno da ih snize na što bolji način“, objasnila je Korać.

Prema njenim riječima, kupovina 3D štampača je povoljna i on se može naći po cijeni do 300 ili 400 EUR.

„Možete da pavite nakit, neke manje predmete i djelove i na taj način je dosta koristan i široko upotrebljiv. 3D štampač je izuzetno koristan, jer za kratko vrijeme od plastike može da se izradi puno stvari“, rekla je Korać.

Ona je kazala da im je cilj bio da ljudima prikažu nešto što im je apsolutno dostupno nakon kursa, da samostalno mogu da nastave da rade, a da im za to nijesu potrebna velika novčana sredstva.

Prema riječima Korać, takvi kursevi su apsolutno korisni, jer se za manji vremenski period mogu steći vještine neophodne za dalji rad.

„Predlažemo da ukoliko bilo ko ima preduzetničku ideju, gleda kurseve koji se tiču praktičnih vještina, jer je to nešto što će moći da kasnije iskoriste u daljem poslovanju“, rekla je Korać.

Student Ekonomskog fakulteta, Srđan Buha, koji je pohađao kurs, osmislio je košarkaški tanjir koji ima više pregrada i pogodan je za hranu i grickalice.

„Odlučio sam se za neki proizvod koji ne samo da će služiti domaćinstvu nego i svim ljubiteljima sporta, generalno, košarke. Tanjir se može koristiti za više namjena, a manje vremena se troši za nabavljanje novih tanjira i pranje suđa“, rekao je Buha.

NVO Propeler se uglavnom bavi neformalnom edukacijom koja se tiče programiranja, dizajna i marketinga.

„Sve više širimo naša interesovanja i domen naših radionica i edukacija na kreativne industrije, s obzirom na ogromno interesovanje, ali i nedostatak zajednica koji bi mlade kreativce okupljali i gdje bi se znanje dalje proširivalo“, navela je Korać.

Ona je rekla da se domen aktivnosti te NVO proširuje od radionica, kurseva, meet up-ova i svega što je potrebno zajednici freelancera, preduzetnika i studenata da nastave dalje samostalno da se povezuju, organizuju i pokreću projekte.

„U suštini naša misija je to – neformalna edukacija i da ljudima damo malo više izbora kako mogu da uspiju, a da to nije samo rad u državnim institucijama ili stalni posao već da budu što više nezavisni, međusobno se povezuju i stvaraju dodatne koristi“, zaključila je Korać.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...