fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSOrganizacija Dostignuća mladih u Crnoj Gori članica svjetske preduzetničke mreže JA WolrdWide!

Organizacija Dostignuća mladih u Crnoj Gori članica svjetske preduzetničke mreže JA WolrdWide!

Na generalnoj skupštini Borda direktora organizacije Junior Achievement Europe, održanoj u Londonu novembra 2023. godine, organizacija Junior Achievement Montenegro jednoglasnom odlukom članova Borda direktora, postala je dio međunarodne preduzetničke mreže Junior Achievement Europe, tačnije Junior Achievement World Wide – www.jaworldwide.org.

Junior Achievement Europe najveća je organizacija – pružalac obrazovnih programa u Evropi u oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti, pružajući priliku za sticanje preduzetničkih vještina za preko šest miliona učenika i studenata širom Evrope!  Junior Achievement World Wide organizacija kandidovana je za Nobelovu nagradu, a njen program “učenička kompanija” jedan je od najboljih modela preduzetničkog obrazovanja u svijetu, u ocjeni Evropske Komisije. Na taj način Dostignuća mladih u Crnoj Gori je pronašla svoje mjesto u svjetskoj globalnoj mreži koja godinama iznjedrava nove generacije lidera u preduzetništvu.

Članstvo predstavlja veliki uspjeh ne samo Dostignuća mladih u Crnoj Gori već i  strateškog partnera, Univerziteta Donja Gorica kao i ključne podrške koje organizacija ima u uspostavljanju rada organizacije, članova Borda direktora JA MNE kroz njihovu finansijsku i profesionalnu podršku koji su bili od ključnog značaja.

Tokom prve dvije godine poslovanja, Dostignuća mladih u Crnoj Gori je uspješno akreditovala programe preduzetničkog obrazovanja sa potpisom JA Metodologije kod obrazovnih institucija u Crnoj Gori. Nakon toga, uspješno smo edukovali veliki broj nastavnika u skoro svim srednjim školama i gradovima u Crnoj Gori, dok smo na implementaciji programa „učenička kompanija“ angažovali stotine studenata, i startap timova na univerzitetskom nivou.

Nakon inicijalnih koraka, uslijedila su nacionalna takmičenja učeničkih kompanija, regionalni treninzi i konferencije za nastavnike, kao prve programske aktivnosti realizovane po JA metodologiji, a kojim smo se nadovezali na međunarodne prilike i doživjeli nevjerovatno iskustvo na međunarodnim takmičenjima, GEN-E u Estoniji i Turskoj, ali i putem velikog broja digitalnih inicijativa, takmičenja, festivala i događaja, na kojima smo nastojali da uključimo što veći broj učenika i nastavnika, studenata i profesora iz Crne Gore. Upravo zahvaljujući tome smo samo nekoliko mjeseci nakon početka rada organizacije sa timom učenika aplicirali i osvojili I mjesto za EMEA region – Global Innovation Challenge 2021, u organizaciji JA Europe.

Punopravno članstvo u JA Europe i JA WolrdWide mreži donosi nove prilike za podršku kvaliteta programskih aktivnosti, za međunarodno umrežavanje i podsticanje razmjene uspješnih obrazovnih strategija za mlade u Crnoj Gori. I zato će tim Dostignuća mladih, angažovati nove mlade ljude sa idejama i tako nastojati da program unaprijedi novim aktivnostima zahvaljujući kojima ćemo uključiti što više novih škola, nastavnika, studenata, institucija, biznis i drugih stejkholdera u Crnoj Gori!

Na kraju, zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da nam se pridružite u novim preduzetničkim pohodima u Crnoj Gori, kojima ćemo uključiti, inspirisati i podržati mlade da se aktivno uključe u kreiranje budućnosti!

Dobrodošli, i hvala na podršci!

Tim Dostignuća mladih u Crnoj Gori

Najčitanije