20.7 C
Podgorica
April 7, 2020.
Naslovnica MINA Servisi MINA OTS „Glas Ohridskog jezera“: Jedinstven projekat posvećen Ohridu koji osvaja svijet

„Glas Ohridskog jezera“: Jedinstven projekat posvećen Ohridu koji osvaja svijet

Balkanske zemlje bogate su prirodnim ljepotama – planinama, rijekama, jezerima – koje iz godine u godinu privlače sve više turista. Neke od njih interesantnije su posjetiocima sa strane, druge gostima iz regiona, ali svima im je zajedničko to što jednom kada ih posjetite, njihove ljepote ostaju urezane u pamćenju za cio život. Jedan od prirodnih bisera Balkana je i Ohridsko jezero, koje je nedavno postalo inspiracija za zanimljiv projekat.

Uz pomoć komunikacionih tehnologija, inicijativa pod nazivom „Glas Ohridskog jezera“ uspjela je da spoji prirodne ljepote ovog makedonskog jezera sa muzičkom umjetnošću, i stvori melodije koje omogućavaju da se istraže njegove mistične dubine i samo jezero doživi na potpuno drugačiji način.

foto: Telekom

Ohridsko jezero je godinama bilo inspiracija mnogim umjetnicima koji su slikanjem, fotografijom, filmom ili melodijom pokušali da „uhvate“ ljepotu ovog prirodnog blaga, a upravo ovaj projekat na jedinstven način oživljava jezero i daje mu glas.

Pokretač ove muzičko-tehnološke inicijative je Makedonski Telekom (dio Dojče Telekom grupe), a ideja proizilazi iz dugogodišnjeg prijateljstva sa vodećom kulturnom manifestacijom „Ohridski letnji festival“, koja promoviše ljepote grada Ohrida i Ohridskog jezera, i poziva na njihovo očuvanje.

Posjetioce sajta http://www.glasotnaezeroto.mk/ samo jedan klik dijeli od prilike da čuju pjesmu Ohridskog jezera tokom mirnih jutara, razigranih popodnevnih sati i noći kada vjetar nježno talasa vodenu površinu. Uz zvuke koji dolaze sa površine ili iz nepredvidive dubine jezera, kompozitor Džijan Emin i Makedonski Telekom pružaju neponovljivo iskustvo istraživanja najstarijeg prirodnog jezera u Evropi.

Složeni kompjuterski algoritam ispunjen je podacima sa Ohridskog jezera (doba dana, vremenski uslovi, dubina, živi svijet, i drugi), zatim ih prevodi u zvučne uzorke koje Eminova kreativnost pretvara u muziku, prenoseći čarobni zvuk jezera. Spoj tehnologije, muzike i prirodnih ljepota stvara nikad ranije predstavljenu melodiju koja kroz zvučne talase prenosi jedinstvenu priču staru više od 2 miliona godina.

Ubrzo nakon što je pokrenut, sajt „Glas Ohridskog jezera“ (http://www.glasotnaezeroto.mk/) privukao je više od milion posjetilaca, većinom građana Makedonije, ali i zemalja širom svijeta. Ljudi iz Evrope, SAD, Brazila uživali su u inovativnoj muzičko-tehnološkoj avanturi zvanoj “Glas Ohridskog jezera”.

Ohridsko jezero nije jedini prirodni biser koji može svoj glas pozajmiti za stvaranje umetnosti i, što je još važnije, stvaranje trajnih vrednosti koje će nas zauvijek podsjećati na njegov značaj. Ako se tehnologija koristi na pravi način, ona može biti most između ljudi, prirode i zemalja, pomažući nam da se bolje upoznamo.

kontakt pošiljaoca: [email protected]telekom.me

Najčitanije

Mugoša: Svaki izlazak iz kuće nosi rizik

Podgorica, (MINA) – Jedini način da se spriječi širenje novog koronavirusa je da građani...