fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugić: Rast ekonomije u ovoj godini iznad 11 odsto

Žugić: Rast ekonomije u ovoj godini iznad 11 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija se, nakon duboke recesije u prošloj godini, polako oporavlja, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da vrhovna monetarna institucija prognozira da će ovogodišnji rast iznositi iznad 11 odsto.

Žugić je predstavnicima Evropske centralne banke (ECB) prezentovao najnovije podatke koji oslikavaju stanje u bankarskom, fiskalnom i realnom sektoru.

„Crnogorska ekonomija se, nakon duboke recesije u prošloj godini, polako oporavlja, što potvrđuju zvanični podaci Monstata o rastu od 10,3 odsto u prvoj polovini ove godine“, saopštio je Žugić.

Predstavnici CBCG i ECB održali su video konferenciju posvećenu dijalogu na visokom nivou, koji se redovno održava između ECB-a i centralnih banaka zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) koje su otvorile pregovaračke procese.

Iz CBCG su saopštili da su se teme dijaloga odnosile na ekonomska i finansijska kretanja u Crnoj Gori i eurozoni.

„CBCG vidi snažne izazove u fiskalnoj sferi, prvenstveno u dijelu javnog duga koji i dalje ostaje najznačajniji sistemski rizik, dok potencijalnu nejasnoću sa sobom nose i najavljene fiskalne reforme u okviru programa Evropa sad“, navodi se u saopštenju.

Bankarski sektor Crne Gore je, kako je ocijenjeno, stabilan i likvidan i svi ključni parametri zdravlja banaka imaju pozitivne trendove.

Konstatovano je da se, nakon povlačenja i isteka roka mjera podrške CBCG, a dok se privreda i dalje suočava sa posljedicama Covid-19 krize i izraženom nezaposlenošću, može očekivati rast nekvalitetnih kredita.

„CBCG pomno prati i analizira kretanje ovog indikatora i blagovremeno će reagovati, ukoliko se to procijeni potrebnim“, dodaje se u saopštenju.

Žugić je upoznao sagovornike sa intenzivnim aktivnostima CBCG tokom prošle i ove godine, a koje su se, između ostalog, odnosile na kreiranje i implementaciju deset paketa mjera za suzbijanje posljedice pandemije, sprovođenje projekta procjene kvaliteta aktive bankarskog sektora, unapređenje regulatornog okvira, snaženje supervizije i sprečavanje pranja novca.

Viceguverneri CBCG, Nikola Fabris, Miodrag Radonjić i Zorica Kalezić, prezentovali su makroekonomske trendove u Crnoj Gori, upravljanje međunarodnim rezervama, kao i tekuće aktivnosti vrhovne monetarne institucije koje su prioritetno usmjerene na dalje snaženje regulative, modernizaciju platnog prometa i uspostavljanje okvira za podršku fintech inovacijama.

Osoblje ECB-a je dalo pregled razvoja ekonomskog i bankarskog sektora u eurozoni i rezultata strategije monetarne politike ECB-a.

ECB, kako su kazali, u okviru svojih nadležnosti ostaje posvećena pružanju podrške Crnoj Gori u daljem napretku na putu pristupanja EU kroz nastavak saradnje sa CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije