fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugić: Banke stabilne i likvidne

Žugić: Banke stabilne i likvidne

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Banke u Crnoj Gori su stabilne i likvidne, a koeficijent solventnosti na nivou sistema je skoro dvostruko veći od propisanog zakonskog minimuma, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

Žugić je sa saradnicima održao video sastanak sa timom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koga predvodi šef misije te institucije za Crnu Goru, Srikant Seshadri.

Iz CBCG su objasnili da su tim sastankom počele redovne godišnje konsultacije po članu četiri Statuta MMF-a, koje ta institucija obavlja sa svim zemljama članicama.

Žugić je predstavnicima MMF-a predstavio ključne trendove koji karakterišu bankarski sektor Crne Gore, ocijenvši da su depoziti na istorijskom maksimumu.

Predstavnici MMF-a interesovali su se za planove CBCG u vezi sa trajanjem mjera podrške koje je vrhovna monetarna institucija kreirala na početku i tokom pandemije koronavirusa.

Žugić je saopštio da CBCG pažljivo i detaljno sagledava situaciju i trendove, te da će, u skladu sa tim, postepeno ukidati mjere na način koji neće ugroziti tekući oporavak ekonomije niti stabilnost bankarskog sistema.

Misija MMF će, sa sagovornicima iz javnog i privatnog sektora, obaviti razgovore koji se tiču ukupnog zdravlja ekonomije.

Tokom konsultacija razgovaraće se i o uticaju ekonomskih reformi koje su u pripremi na kratkoročne i srednjoročne ekonomske izglede.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije