fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZbog epidemiološke situacije ništa od postsezone

Zbog epidemiološke situacije ništa od postsezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori se zbog aktuelne epidemiološke situacije ne može govoriti o postsezoni, koja bi u nekoj mjeri kompenzovala gubitke turističke privrede nastale usljed pandemije koronavirusa, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.

On je Pobjedi rekao da, imajući u vidu aktuelno epidemiološko stanje, napori moraju biti usmjereni ka njegovoj sanaciji u iščekivanju zimske turističke sezone i pripremi naredne ljetnje.

Ljetnja bi, kako je kazao Davidović, trebalo da bude znatno bolja od ove upravo zbog toga što su svi akteri na domaćem i emitivnim tržištima upoznati sa svim što prati epidemija, kao i standardima zaštite koji treba da se primijene.

“Postojale su tendencije iz evropskih emitivnih tržišta i regiona da u periodu postsezone turisti u većem broju dođu, ali sa epidemiološkom situacijom koja je aktuelna druge države uvode ograničavajuće mjere za putovanja prema nama i to značajno ograničava mogućnost da u septembru i oktobru nadoknadimo u značajnijoj mjeri gubitke koje imamo”, naveo je Davidović.

On je dodao da je ova godina vrlo naporna za sve aktere turističke privrede, jer je epidemija urušila sva očekivanja što se tiče prihoda, posjeta i noćenja u odnosu na realna.

“Očekivanja su bila rekordna za ovu godinu kroz najave hotelijera, turoperatera i turističkih agencija. Godina je krenula dobro. Zabilježili smo rast u prva dva mjeseca i pored loših rezultata u zimskim centrima zbog nedostatka snijega, međutim dolaskom pandemije sve se promijenilo”, saopštio je Davidović.

On je kazao da je to problem na koji ne može da utiče niko osim discipline svih u poštovanju mjera.

“Moramo se pridržavati mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje, ali se nadamo da će epidemiološka situacija da se smiri kroz disciplinovan odnos svih aktera i građana i da ćemo narednu sezonu dočekati tako što ćemo da je pokrenemo što prije, za šta postoje usvojene mjere. Na prvom mjestu implementacija epidemioloških mjera ostaje prioritet zbog pitanja javnog zdravlja u našoj zemlji”, rekao je Davidović.

On je naveo da se očekivala snažna postezona. Prema nekim najavama i projekcijama sa početka ljeta, kada se očekivalo smirivanje epidemije u ljetnjim mjesecima, postojala su očekivanja da može biti i snažnija nego prošle godine imajući u vidu da je zbog epidemije veliki broj turista odložio odmore u špicu sezone.

“Međutim, sa epidemiološkom situacijom se desilo to što se desilo i u ovom trenutku treba da radimo za narednu sezonu. Naredne godine se očekuje normalizacija, ali je teško projektovati bilo što imajući u vidu ishod projekcija kretanja pandemije koje su postojale u pripremi ove sezone na globalnom nivou”, saopštio je Davidović.

On je dodao da teško šta mogu projektovati i međunarodne organizacije, koje su u pandemji više puta korigovale svoje projekcije.

“Pokazalo se da je epidemija pošla u neku drugu stranu i ozbiljno ograničila turistički promet. Već neko vrijeme je jasno koji su to standardi zaštite i da ih se svi moraju pridržavati”, kazao je Davidović.

On je poručio da je to i dalje ključni prioritet.

“I svijest turiste je sada drugačija. Oni sada znaju šta trebaju da očekuju, a očekuju sigurnu destinaciju i disciplinovano sprovođenje standarda zaštite, pa očekujemo da će naredna sezona svakako biti mnogo bolja od ove. Nećemo moći da govorimo o rezultatima koje smo imali prošle godine, ali vjerujem da imamo kapacitete da sa tom odgovornošću i jasnim standardima možemo doprinijeti da naredna bude značajno bolja i da 2022. govorimo o očekivanju novih rekorda”, precizirao je Davidović.

On je rekao da je sezonalnost u Crnoj Gori još značajno izražena, iako su prošle godine zabilježeni apsolutni rekordi u maju i junu i septembru i oktobru, ali i da u ukupnom turističkom prometu jul i avgust učestvuje sa 600 miliona EUR.

Davidović smatra da su iz ove turističke godine institucije, privreda i privatni izdavaoci smještaja izvukli pouke i da će svaka naredna sezona u planovima sadržati mogućnost da se neka nova epidemija ili vanredna okolnost može pojaviti.

“Ključna lekcija u svim segmentima privrede je da ćemo morati da pravimo plan da se slična situacija može opet desiti. Sve aktivnosti treba da budu spremne na taj rizik. I strategije i modele treba da prilagodimo novim okolnostima. Ranije je preovladavajući rizik koji je postojao u globalnom turizmu bio bezbjednosni, koji su iskusile neke destinacije, ali on je kod nas minimalan i tu smo prepoznati kao apsolutno bezbjedna destinacija. Pandemija je potpuno novi oblik izazova”, kazao je Davidović.

On je saopštio da su gubici ove godine veliki. Pad turističkog prometa je značajan i za prvih sedam mjeseci ostvareno je oko 15 odsto turističkog prometa iz prošle godine kada se govori o broju turista, noćenjima i naplati boravišne takse.

Segment turističkih agencija, prevoznika i drugih manjih povezanih djelatnosti je takođe u ozbiljno teškoj situaciji, u najvećoj mjeri zbog nedostatka turista koji su dolazili u Crnu Goru, ali u jednom broju i zbog domaćih potrošača koji zbog ograničenja uslovljenih epidemijom ne mogu putovati u inostranstvo.

“Ono na čemu sada radimo je implementacija trećeg seta mjera. Jedan broj javnih poziva definisanih trećim setom biće administrativno spremni ili su već pripremljeni”, naveo je Davidović.

Najčitanije