fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZapadni Balkan podržao Deklaraciju za pomoć turizmu u regionu

Zapadni Balkan podržao Deklaraciju za pomoć turizmu u regionu

Sarajevo, Tirana, (MINA-BUSINESS) – Ministri i predstavnici vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana podržali su na regionalnoj konferenciji u Tirani Deklaraciju za pomoć oporavku i rastu održivog turizma u regionu.

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu, kazala je da završen projekat RCC-a za razvoj i promociju turizma, koji je finansirala Evropska unija (EU).

„RCC, uspješnim završetkom ovog projekta i njegovim doprinosom, priprema naredni korak i jača program održivog turizma kao sastavni dio Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za period od ove do 2024. godine u okviru kojeg vlade, industrija, zajednice na destinacijama i drugi akteri treba da postave i definišu prioritete za primjenu dugoročne i održive regionalne vizije sektora turizma“, rekla je Bregu.

Deklaracijom iz Tirane predviđa se pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj, koordinacija ponovnog otvaranja i nastavka rada lanca snabdijevanja industrije turizma i putovanja, omogućavanje sigurnog i nesmetanog putovanja čime će se podstaći oporavak i rast šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Zamjenica šefa Odjejenja za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Alessandra Viezzer, rekla je da EU Zapadni Balkan smatra povlašćenim partnerom.

„Turizam je, prije pandemije, činio 15 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u regionu i regionalna saradnja ima potencijal da bude neprocjenjiv podstrek oporavku regiona. Zaista sam uvjerena da ova konferencija označava postignute uspjehe, ali i da je odskočna daska za budućnost kroz zajedničke napore“, kazala je Viezzer.

Direktorica Regionalnog odjeljenja za Evropu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Alessandra Priante, navela je da turizam treba da počne sa radom, što treba omogućiti.

„Potrebno je da zajedno uradimo dosta toga što će nam omogućiti da vratimo povjerenje u putovanja i vratimo želju za putovanjima, povjerenje u nepoznato, sreću zbog otkrivanja nečeg novog. Turizam je jedina pozitivna snaga koja i dalje omogućava dijalog između zemalja“, rekla je Priante.

Turizam je i dalje jedan od najteže pogođenih sektora panedmijom koronavirusa. Samo je u prvoj polovini prošle godine broj dolazaka stranih turista opao 75 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je promet u prošloj godini bio na nivou od 35 odsto. To je ogroman pad sa 12 miliona posjetilaca 2019. godine koji su Zapadnom Balkanu donijeli zaradu od 7,2 milijarde EUR.

Bregu je kazala da turizam može biti snažan pokretač ekonomskog oporavka i znatno doprinijeti unaprjeđenju socio-ekonomskih uslova građana.

„Naš zadatak je da ojačamo turizam u regionu tako da se postignu visoke stope rasta kako u pogledu povećanja broja dolazaka turista, tako i u pogledu povećanja prihoda za lokalne zajednice. Da bi se taj rast i ostvario moramo osigurati da su svi aspekti lanca snabdijevanja turizma u regionu u potpunosti operativni i da zaista možemo ostvariti ono što i obećamo prilikom reklamiranja Zapadnog Balkana kao turističkog regiona sačinjenog od velikog broja destinacija“, zaključila je Bregu.

Najčitanije