fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZamijenjeno 500 novčanica vrijednosti 80 hiljada EUR

Zamijenjeno 500 novčanica vrijednosti 80 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na šalteru Centralne banke (CBCG) je u ovoj godini zamijenjeno 500 novčanica raznih apoena, ukupne vrijednosti 80 hiljada EUR.

Iz CBCG su agenciji Mina-business kazali da su oštećene novčanice, koje su mijenjane, u najvećem broju slučajeva bile pocijepane, umrljane ili su imale oštećenja koja su nastala prilikom pranja garderobe odnosno zaboravljenih novčanica u džepovima farmerica ili dukserica.

CBCG mijenja oštećenog novca, koji je nepodoban za dalju upotrebu, bez nadoknade. To se obavlja u poslovnim prostorijama vrhovne monetarne institucije u ulici Novaka Miloševa u Podgorici.

Zamjena se obavlja u skladu sa Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

“CBCG ne zamjenjuje oštećene novčanice u slučajevima kada postoji sumnja u autentičnost euro novčanica ili kovanog novca, kada one potiču iz kaznenog djela, ili su namjerno oštećene”, dodali su iz CBCG.

Interesovanje građanja, kako su naveli, zavisi od potreba za zamjenom oštećenog novca.

“Odlaskom u bilo koju kreditnu instituciju, odnosno poslovnu banku građani dobijaju informaciju da se zamjena oštećenih novčanica obavlja u zgradi CBCG u ulici Novaka Miloševa”, objasnili su iz CBCG.

Na internet stranici CBCG nalaze se odgovori na najčešća pitanja u vezi sa zamjenom oštećenog novca, navedena je i regulativa, kao i uputstvo na koji način i gdje se može obaviti zamjena oštećenih euro novčanica i kovanica.

“S obzirom da su na snazi privremene mjere Vlade za zaštitu građana od širenja novog koronavirusa, apelujemo na građane da u cilju zaštite svog, kao i zdravlja cjelokupne zajednice, osim ukoliko nije neophodno, odlože svoj dolazak na šaltere CBCG, te da zamjenu oštećenih novčanica obave nakon ukidanja privremenih mjera”, zaključili su iz CBCG.

Najčitanije