fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZakonit plan IRF-a za ovu godinu

Zakonit plan IRF-a za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da je ovogodišnji plan Investiciono-razvojnog fonda (IRF) kojim je planirano da se privreda pomogne sa najmanje 120 miliona EUR kroz dugoročne, srednjoročne i kratkoročne kredite usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Iz Agencije su naveli da će preduzeća koja budu korisnici novca iz godišnjeg plana rada dobiti prednost koju inače ne bi dobili na tržištu, što će ih dovesti u povoljniji položaj u odnosu na konkurente koji se bave istom ili sličnom djelatnošću, pišu Vijesti.

“U dijelu koji se odnosi na kratkoročne kredite kojim će se finansirati tekuća aktivnost i likvidnost preduzeća, Agencija smatra da se oni mogu dodijeliti samo u skladu sa ‘de minimis’ pravilima državne pomoći, odnosno pomoć dodijeljena jednom privrednom društvu tokom perioda od tri fiskalne godine ne smije preći iznos od 200 hiljada EUR”, stav je Agencije.

IRF je plan dostavio na ocjenu 20. decembra prošle godine, odnosno dok je izvršni direktor bio Zoran Vukčević.

Agencija navodi da realizacija kreditnih linija za infrastrukturne i projekte vodosnabdijevanja, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije mora biti predmet posebne ocjene AZK-a za svaki infrastrukturni projekat za koji IRF bude opredijelio novac.

“Realizacija navedenih projekata, u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, moguća je jedino uz poštovanja principa kumulacije, odnosno pokriće istih opravdanih troškova iz svih izvora moguće je do maksimalno dozvoljenog intenziteta drzavne pomoci”, objašnjeno je u AZK-u.

Agencija se nije izjasnila u dijelu programa koji se odnosi na oblast poljoprivrede, jer se zakon ne primjenjuje na podsticaje sektoru poljoprivrede i ribarstva.

U planu IRF-a je navedeno da će tokom ove godine nastaviti sa podrškom za prevazilaženje efekata pandemije sa naglaskom na razvojnu komponentnu.
U međuvremenu, iz Vlade je najavljena reforma IRF-a da bi se, između ostalog, pojačalo kreditiranje malog i srednjeg biznisa, pravednije dodjeljivala podrška. Promijenjen je rukovodeći kadar.

Najčitanije