fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte

Zabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 88 USD nakon kratkotrajnog požara na naftovodu u Turskoj koji je podstakao strahovanja od nedovoljnog snabdijevanja u periodu snažnog oporavka potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 87,99 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 66 centi višoj cijeni, od 86,09 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su uznemirili eksplozija i požar na naftovodu Kirkuk-Ceyhan na jugoistoku Turske i obustava isporuka nafte. Turski operater naftovoda objavio je da je vatra ugašena i da je nafta ponovo krenula prema kupcima na mediteranskom tržištu.

Visoki izvor u sigurnosnim krugovima rekao je da je eksploziju vjerovatno izazvao pad električnog stupa, a ne napad.

Cjevovod dostavlja naftu iz Kirkuka u iračkom Kurdistanu do turske izvozne luke Ceyhan.

Kratkotrajna obustava isporuka nafte iz Iraka nadovezala se na probleme proizvođača s povećanjem snabdijevanja u periodu oporavka ekonomije od pandemijske krize, zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju polja.

Analitičari u ovoj godini predviđaju slabo snabdijevanje naftom, dijelom i zato što potražnja ne pokazuje znake posustajanja, uprkos širenju izuzetno zarazne varijante koronavirusa omikron.

Strahovanja od nedovoljnog snabdijevanja potpiruju i geopolitičke napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i napadi jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate. Rusija je drugi proizvođač nafte u svijetu, a UAE treći u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

“OPEC+ ne uspijeva da realizuje proizvodne kvote i ako se geopolitičke napetosti budu i dalje zaoštravale, neće biti potreban veliki pritisak da cijena barela u Londonu dođe do 100 dolara”, napisao je u bilješci Edward Moya iz OANDA-e.

Zvaničnici OPEC-a rekli su da bi cijene nafte mogle rasti i sljedećih nekoliko mjeseci zbog oporavka potražnje i ograničenih kapaciteta OPEC+ i da bi mogle premašiti 100 USD po barelu.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u srijedu da bi ponuda nafte u prvom tromjesečju trebalo da nadmaši potražnju, ali je upozorila i da su komercijalne zalihe nafte i goriva u zemljama OECD-a na najnižim nivoima u sedam godina.

Dodali su i da bi smanjeno snabdijevanje moglo izazvati snažne oscilacije na tržištu u ovoj godini.

OPEC je u izdvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 88,08 USD, što znači da je poskupio 1,46 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Gimnazijalci iz Bara na Svjetskom prvenstvu

Podgorica, (MINA) - Šampion državnog prvenstva Školskih sportskih igara Crne Gore u odbojci, barska...