fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa tri mjeseca depoziti pali 138 miliona EUR

Za tri mjeseca depoziti pali 138 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijski sektor u Crnoj Gori bilježi promjene uzrokovane uticajem krize zbog pojave novog koronavirusa, saopštili su predstavnici konsultantske kuće Fidelity consulting i dodali da su od februara do aprila ove godine smanjeni ukupni depoziti od 138 miliona EUR.

„U tom periodu najviše su pali depoziti nefinansijskog sektora, 50,2 miliona EUR, zatim depoziti privatnih kompanija 48,5 miliona EUR i sektora stanovništva 35,5 miliona EUR“, navodi se u saopštenju Fidelity consultinga pod nazivom Slobodan pad depozita, piše Dan.

Dodatno, ako se posmatra period od marta do aprila, postoje promjene u strukturi pada depozita – depoziti stanovništva su zapravo porasli za 10,5 miliona EUR, što znači da građani nijesu podizali depozite, pa se može reći da je to jako dobar znak.

„Ipak, u aprilu zabrinjava veliki pad depozita privatnih kompanija od 61 milion EUR, što iznosi pad od velikih 7,5 odsto u odnosu na mart“, navode iz konsultantske kuće.

Oni ističu da je više nego jasno da posljedice korona krize počinje snažno da osjeća crnogorska privreda, na šta su, kako kažu, jasno ukazivali u prethodnom periodu.

„Podsjetimo, platni promet u aprilu je pao preko 500 miliona EUR ili za 34 odsto u odnosu na april prošle godine. Ovo je još jedna potvrda da su mjere koje je Vlada donijela u cilju podrške privredi za suočavanje sa korona krizom nedostatne, mlake i spore. Vidite, od brojki čak ni lagodna demagogija niti papreno plaćen krizni PR ne može pobjeći“, piše u objavi konsultantske kuće.

Oni su kazali da je vrijednost realizovanog platnog prometa u aprilu iznosila 1,1 milijardu EUR.

„Poređenja radi, u aprilu prošle godine, vrijednost realizovanog platnog prometa iznosila je 1,65 milijardi EUR. Dakle, platni promet u aprilu ove godine manji je za trećinu ili čak 550 miliona EUR u odnosu na april prošle godine, usljed razarajućeg djelovanja koronavirusa na crnogorsku ekonomiju“, naveli su iz Fidelity consulting-a.

To, kako su kazali, korespondira sa nedavnim podatkom Uprave carina u kojem se konstatuje da je njihova naplata u aprilu takođe za trećinu manja nego u istom periodu prošle godine.

Ti podaci jasno pokazuju razmjere krize u kojoj se Crna Gora našla.

„Zbog toga smo i tvrdili da je dosadašnja reakcija donosioca odluka u ekonomskom smislu bila mlaka, nepravovremena i nedostatna. Moralo se mnogo jače, brže i bolje reagovati“, zaključuje se u izvještaju.

Najčitanije