fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa poljoprivredu spremili 44,8 miliona EUR

Za poljoprivredu spremili 44,8 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pripremilo je Agrobudžet, kojim je opredijeljeno ukupno 44,82 miliona EUR, piše Dan.

Resor, na čijem je čelu Aleksandar Stijović je kandidovao Agrobudžet Vladi i očekuju da će biti razmatran na prvoj narednoj sjednici, odnosno u četvrtak.

Iz Ministarstva su Danu kazali da su nakon usvajanja Zakona o budžetu, pripremili predlog uredbe o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za ovu godinu, pribavili potrebna mišljenja i uputili predlog Vladi radi donošenja uredbe.

Agrobudžetom za ovu godinu, opredijeljeno je ukupno 44,82 miliona EUR.

“Ova sredstva predstavljaju zbir sredstava iz nacionalnog budžeta, evropskih fondova i kreditnih aranžmana ugovorenih sa Svjetskom bankom i Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede IFAD-om. Udio nacionalnih sredstava u odnosu na ukupno opredijeljena sredstva je 60 odsto, odnosno 27,1 milion EUR, što je 2,8 miliona EUR više u odnosu na opredijeljena nacionalna sredstva u prošloj godini”, naveli su u Ministarstvu.

Poljoprivrednicima su na raspolaganju mjere tržišno-cjenovne politike, mjere ruralnog razvoja i mjere podrške opštim servisima i socijalnim transferima u poljoprivredi.

“Za mjere tržišno-cjenovne politike izdvojeno je 10,9 miliona EUR, od čega najviše na direktna plaćanja u poljoprivredi, odnosno premije u stočarstvu i biljnoj proizvodnji, koje su veće u odnosu na prošlu godinu”, rekli su iz Ministarstva.

Za one poljoprivredne proizvođače koji žele da investiraju kroz mjere ruralnog razvoja opredijeljeno je 22,7 miliona EUR.

“Uvedene su nove mjere, prije svega podrška za preradu na gazdinstvima za koju je Ministarstvo opredijelilo iznos podrške do 80 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, a uvedena je i mjera podrške poboljšanju uslova života na selu”, precizirali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Agrobudžet je prethodnih godina bio usvajan u januaru, pa su mnogi poljoprivrednici negodovali zbog kašnjenja u usvajanju tog akta.

Na pitanje Dana, koliko se kasni sa Agrobudžetom i koliku će štetu pretrpjeti poljoprivreda zbog toga, odgovorili su da su od početka godine pratili stanje u sektoru i shodno kašnjenju, prilagođavali mjere i opredijeljena sredstva za ovu godinu.

“Zahvaljujući privremenom finansiranju obavljanje su isplate u svim sektorima gdje se nije moglo čekati na donošenje Agrobudžeta. Prvenstveno mislimo na sektor mljekarstva i premije po litru mlijeka. Isplaćene su sve premije po ovom osnovu do jula, istom dinamikom kojim bi bile realizovane da je Agrobudžet bio usvojen”, navode u Ministarstvu.

Pokrenute su i mjere tržišnih intervencija gdje se zahtijevalo hitno postupanje i gdje nije bilo mogućnosti da se čeka na usvajanje nacionalnog budžeta.

“Riješeni su i brojni drugi zahtjevi poljoprivrednika. Dakle, blagovremenim reagovanjem uspjeli smo da izbjegnemo bilo kakve štete i posljedice po naše poljoprivrednike. Sada je pred nama i našom administracijom zahtjevan period. Uložićemo maksimalne napore da realizujemo sve planirane aktivnosti i sprovedemo sve agrobudžetske mjere do kraja godine, odnosno, da realizujemo cjelokupan Agrobudžet na zadovoljstvo naših poljoprivrednika”, zaključili su iz Stijovićevog resora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...