Naslovnica MINA Business Za deceniju palo 220 miliona EUR garancija

Za deceniju palo 220 miliona EUR garancija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je od 2011. godine platila 220 miliona EUR zbog garancija koje je Vlada davala državnim i privatnim preduzećima, pokazuju podaci Ministarstva finansija, koji su ranije dostavljani Skupštini i medijima.

Ta cifra se, nažalost, može uvećati dodatnih 60 miliona USD, ukoliko kineska Exim banka aktivira garancije za kredite Barske i Crnogorske plovidbe, piše Dan.

List u četvrtak nije mogao da dođe do informacije da li su Kinezi aktivirali garancije, s obzirom na to da država nema zakonsku mogućnost da uplati ratu kredita, a pomorska preduzeća nemaju novca da izmire obavezu.

Prvo veće plaćanje garancija bilo je 2011. godine kada su iz budžeta plaćena 32,92 miliona EUR za palu garanciju za kredit koji je Željezara, kojom je gazdovala firma Montenegro Speciality Steels (MNSS), uzela kod Credit Suisse banke.

Iste godine plaćeno je i 992 hiljade EUR nakon što je aktivirana garancija za kredit Pobjede kod Societe Generale banke. Godinu kasnije plaćeno je skoro 25 miliona EUR za kredit Kombinata aluminijuma (KAP) kod Deutsche banke i kredite Rudnika boksita i Pobjede.

Kada je Deutsche banka aktivirala garancije Vlade, plaćena su 23,4 miliona EUR iz budžeta. Za kredit Rudnika boksita kod NLB banke plaćeno je blizu 550 hiljada EUR, a za još jedan zajam Pobjede kod Societe Generale banke blizu 750 miliona EUR.

Najveći iznos garancija, od 107 miliona EUR, plaćen je 2013. godine, opet zbog garancija izdatih KAP-u. Taj novac je plaćen za kredite kod ruske VT banke, 60 miliona EUR i OTP banke, 42,7 miliona.

Garancije za KAP su izdate bez adekvatnog pokrića, a tužilaštvo godinama izviđa da li je to urađeno po propisima. Dan je nedavno pisao da su vještaci utvrdili da je u tom poslu država oštećena za 126 miliona EUR.

Iste godine je plaćeno 530 hiljada NLB banci za kredit Rudnika boksita, zatim za Mi Rai 1,69 miliona kod Hipotekarne banke, za bjelopoljsku Lenku i Fabriku elektroda Piva 1,65 miliona.

U 2014. godini plaćeno je preko 15 miliona EUR. Za kredit Rudnika uglja kod NLB banke plaćeno je pet miliona EUR garancija, Melgonija Primorke kod iste banke 4,5 miliona, te još šest miliona za dva kredita Pobjede.

Pauza u plaćanju garancija napraljena je od 2015. do 2018. godine, da bi u 2019. godini palo 9,4 miliona garancija za kredite Atlas i Invest banke u stečaju, biznismena Duška Kneževića, i 29,25 miliona zbog projekta prečišćavanja otpadnih voda u Budvi.

Na čelu Vlade u posljednjih deset godina bio je kadar Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, Duško Marković i Igor Lukšić.

Najčitanije

Remi Draškovića i Blagojevića

Podgorica, (MINA) - Internacionalni majstor Luka Drašković i velemajstor Dragiša Blagojević remizirali su u...

Radović u finalu