fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZa 13 godina investirali 280 miliona EUR

Za 13 godina investirali 280 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija M:tel je za 13 godina poslovanja u Crnoj Gori investirala 280 miliona EUR, saopštio je izvršni direktor tog telekomunikacionog operatora, Vladimir Lučić.

“Od toga su direktne strane investicije naših vlasnika 122,4 miliona EUR, a ostalo smo investirali od našeg prihoda. Faktički svih ovih 13 godina sve što zaradimo ulažemo dalje u razvoj”, rekao je Lučić u intervjuu Pobjedi.

On je kazao da su najviše investirali u razvoj mobilne telefonije i razvoj optičke mreže. I jedna i druga investicija su izuzetno velike i naporne kada ulazite kao novi igrač na zasićenom tržištu.

“Kod obje vrste investicija da bismo bili konkurenti morali smo prvo da pokrijemo veći dio Crne Gore, pa tek onda da očekujemo korisnike. Oba puta smo vjerovali da će takav pristup donijeti i rezultat u broju korisnika što se na kraju ispostavilo kao tačno”, naveo je Lučić.

Treći segment koji nije bio finansijski veliki kao prva dva, ali bitan sa stanovišta budućnosti, jesu ulaganja u digitalne servise.

“Naša Digitalna fabrika postala je kultno mjesto za okupljanje start up zajednice. Već tri godine intenzivno promovišemo bitnost ovog segmenta industrije u Crnoj Gori. Takođe, naš sistem za mobilno plaćanje predstavlja defitivno jedno od najkompletnijih rješenja trenutno u telekomunikacionom svijetu”, naveo je Lučić.

Kroz projekte sa Kliničkim centrom i Ministarstvom prosvjete žele da pospješe upotrebu savremenih digitalnih tehologija u zdrastvu i obrazovanju.

Lučić smatra da je ulazak M:tela na crnogorsko tržište bio ključan za razvoj konkurentog tržišta u mobilnoj i za ubrzani razvoj brzog optičkog interneta u fiksnoj telefoniji.

“Prezadovoljni smo rezultatima. Kada smo počeli kao treći mobilni operator 2007. godine u Crnoj Gori je već tada broj mobilnih telefona bio preko ukupnog broja stanovnika. Takođe, 2015. godine kada smo aktivno ušli u fiksnu telefoniju tržište je bilo poprilično već popunjeno”, rekao je Lučić.

Prema njegovim rijčima, uvijek je veliki izazov ako na tržištu na koje se ulazi projekcija rasta može da se bazira samo na preuzimanju korisnika od konkurencije, a ne na potpuno novim korisnicima.

“Međutim, čvrsto smo vjerovali da ćemo dostići željene ciljeve. Mislim da je naš ulazak bio ključan za razvoj konkurentog tržišta u mobilnoj i za ubrzani razvoj brzog optičkog interneta u fiksnoj telefoniji. Već će bliska budućnost pokazati koliko je bio bitan razvoj naše optičke mreže i potvrditi da smo tim projektom postavili Crnu Goru u sam evropski vrh po kvalitetu interneta”, rekao je Lučić.

On je kazao da su uspjeli u njihovom cilju da imaju preko 30 odsto tržišnog učešća u sve četiri osnovne telekomunikacione usluge, odnosno mobilnu, fiksnu, internet i TV.

“Takođe, mogu da vam otkrijem i tajnu da sam kumovao imenu odnosno da se naša kompanija zove M:tel”, dodao je Lučić.

On je kazao da je najveća snaga kompanije uvijek i bila u zaposlenima. Preko 500 zaposlenih stručnjaka u M:telu svakodnevno radi da ispuni sve zahtjeve korisnika i pruži kvalitetan servis.

“Posebno bih istakao fantastičan rad čitavog tima od početka epidemije sa virusom Covid-19. Svjesni bitnosti funkcionisanja telekomunikacionih usluga naši radnici su herojski radili na neprekidnom funkcionisanju našeg servisa i na maksimalnoj usluzi korisncima. Koristim ovu priliku da im javno zahvalim na tome”, naveo je Lučić.

On je rekao da su, iako je krizna godina, uspjeli da izdvoje fantastičnih 20 miliona EUR za investicije koje će uložiti prije svega u poboljšanje kvaliteta mobilne mreže i u dalji razvoj fiksne telefonije.

“Po prvih pet mjeseci vidimo da će nam godina biti malo bolja od prošle. Ostvarili smo rast neto profita od tri odsto. Nivo prihoda glavnih usluga nam je u blagom porastu. Na primjer, rast postpejd prihoda je četiri odsto”, naveo je Lučić.

On je dodao da su veoma zadovoljni što su uspjeli da ostvare nivo finansijskih razultata od prošle rekordne godine, pa čak u nekim segmentima i da ih poboljšaju.

“Nastavili smo da rastemo u segmentima postpejda u mobilnoj, fiksnog interneta i TV. Što se tiče pripejda s obzirom da su smanjene sezonske aktivnosti imamo pad korisnika. Zadovoljni smo rastom korisnika fiksnog interneta i TV. Posebno bih istakao kontinuirani rast naše nove usluge m:sat”, zaključio je Lučić.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...