fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street snažno porastao na početku sedmice

Wall Street snažno porastao na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Street-u u ponedjeljak su snažno porasle, jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupovinu, nakon što su berzanski indeksi pali četiri sedmice zaredom.

Dow Jones ojačao je 1,51 odsto na 27.584 boda, dok je S&P 500 skočio 1,61 odsto na 3.351 poen, a Nasdaq indeks 1,87 odsto na 11.117 bodova.

Nakon što su Dow Jones i S&P 500 pali četiri sedmice zaredom, što je njihov najduži negativni niz u više od godinu, u ponedjeljak su ti indeksi snažno porasli, prenosi SEEbiz.

Pritom su najviše skočile cijene dionica u energetskom, finansijskom i industrijskom sektoru, koji su bili pod najvećim pritiskom koronakrize.

„Ovaj uspon tržišta predvodili su energetski i finansijski sektor, no i svi ostali sektori znatno su ojačali”, rekao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Razlog tome je, kako smatra, procjena ulagača da je povoljna prilika za kupovinu dionica nakon oštrog pada cijena posljednjih sedmica.

Tim više što se bliži kraj tromjesečja, kada ulagači uobičajeno uljepšavaju svoje portfolije.

Premda su u prethodnom tromjesečju berzanski indeksi snažno porasli, u septembru će, po svemu sudeći, zabilježiti prvi mjesečni pad od marta.

Naime, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije, cijene dionica na Wall Street-u snažno su porasle od marta, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže vrijednosti u više godina.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks su dostigli rekordne vrijednosti, ali su od tada oštro pali, najviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

U ponedjeljak je tehnološki sektor znatno porastao, pri čemu su rast predvodile dionice Applea i Amazon.coma.

Posljednjih sedmica tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize i nedostatka novih fiskalnih podsticajnih mjera.

No, posljednjih dana ponovno je oživjela nada da će se Kongres i Bijela kuća uskoro usuglasiti oko novog paketa podsticaja, vrijednog oko 2,2 biliona USD.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,46 odsto na 5.927 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,22 odsto na 12.870 poena, a pariski CAC 2,4 odsto na 4.843 boda.

Najčitanije