Naslovnica MINA Business Investicije Wall Street prošle sedmice blago pao

Wall Street prošle sedmice blago pao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama početkom prošle sedmice cijene dionica su snažno porasle, zahvaljujući najavama mnogih država o postupnom otvaranju ekonomije, međutim krajem sedmice na tržištima je zavladao oprez.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,2 odsto, na 23.723 boda, a za toliko je skliznuo i S&P 500, na 2.830 poena. Nasdaq indeks pao je 0,35 odsto, na 8.604 boda, prenosi SEEbiz.

Početkom sedmice ti indeksi su snažno porasli jer je nekoliko saveznih država Sjedinjenih Američkih Država (SAD) počelo popuštati ‘ostani kod kuće’ mjere kako bi se ljudi vratili na posao, a ekonomski život normalizovao.

Labavljenje restrikcija najavile su i mnoge zemlje u svijetu, od Italije do Novog Zelanda.

Ulagače je ohrabrila i vijest da je eksperimentalni protivvirusni lijek remdesivir američkog proizvođača Gilead Sciencea ublažio simptome kod pacijenata oboljelih od Covida-19 koji su lijek dobili rano više nego kod onih koji su ga dobili kasnije.

„Tržištu pomaže svaka pozitivna vijest o mogućem lijeku, no ne treba računati na brzo rješenje problema. Za tržišta je ključno da je širenje virusa pod kontrolom“, kazao je analitičar u Westpacu, Sean Callow.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 270 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalne poslovne izvještaje, pri čemu ih je oko 68 odsto nadmašilo očekivanja.

Međutim, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12,7 odsto manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 odsto.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena nafte jer bi s oživljavanjem ekonomije trebalo da ojača i potražnja za ‘crnim zlatom’.

Međutim, krajem sedmice na Wall Streetu su cijene dionica pale dva dana zaredom jer su ulagače na oprez naveli slabi ekonomski pokazatelji.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju je potonuo 4,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, najviše od finansijske krize 2009. godine i više od četiri odsto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Predsjednik američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell, upozorio je da bi u tekućem kvartalu ekonomija mogla pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena, ali kazao je i da bi oporavak trebalo da uslijedi nakon što se olabave restrikcije povezane sa koronavirusom.

On je poručio je i da će Fed nastaviti da podržava ekonomiju.

Eurostat je objavio da je privreda Evropske unije (EU) u prvom tromjesečju pala 2,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, najviše od finansijske krize 2009. BDP eurozone potonuo je 3,3 odsto.

Na kvartalnom nivou BDP EU pao je 3,5 odsto, što je njegov najveći pad od 1995. godine, od kada se prate ti podaci.

Ulagače su uznemirile i prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će Kini uvesti carina jer smatra da Kina nije učinila dovoljno na zaustavljanju koronavirusa prije nego što se proširio svijetom.
Uprkos padu Wall Streeta, na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 odsto, na 5.763 boda, dok je frankfurtski DAX skočio pet odsto, na 10.861 poen, a pariski CAC 4,1 odsto, na 4.572 boda.

Na Tokijskoj berzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,85 odsto, na 19.619 bodova.

Najčitanije

Pandemija usporila projekat ekonomskog državljanstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Pandemija koronavirusa usporila je realizaciju projekta ekonomskog državljanstva, ali on nije...