fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street pao uprkos pozitivnim porukama Feda

Wall Street pao uprkos pozitivnim porukama Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Uprkos poruci američke centralne banke, Federelne rezerve (FED) da će još duže vrijeme kamatne stope ostati niske, na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 pao, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 36 bodova ili 0,13 odsto, na 28.032 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 odsto, na 3.385 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 odsto, na 11.050 bodova, prenosi SEEbiz.

Na samom početku trgovanja u srijedu ti indeksi su bili u plusu, a dobitke su povećali i nakon saopštenja Feda sa dvodnevne sjednice.

Čelnici Feda odlučili su da zadrže ključne kamatne stope blizu nule i poručili da će kamate ostati tako niske čak i kada će inflacija neko vrijeme biti iznad ciljanih dva odsto.

To je bila prva sjednica Feda, nakon što je predsjednik te banke, Jerome Powell, nedavno najavio promjene u vođenju monetarne politike prema kojima će banka biti popustljivija po pitanju inflacije i dozvoliti njeno kretanje iznad ciljanih nivoa određeno vrijeme.

Nove projekcije pokazuju da većina čelnika Feda očekuje da će kamate ostati niske barem do 2023. godine.

Uz to, Fed je poboljšao ekonomske procjene. Tako sada očekuje da će ekonomija u ovoj godini pasti 3,7 odsto, dok je još u junu procjenjivao da će pad iznositi 6,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti mogla bi na kraju godine iznositi 7,6 odsto, procjenjuje FED, dok je u avgustu iznosila 8,4 odsto.

„Saopštenje Feda i Powellovi komentari bili su čak i popustljiviji nego što je tržište očekivalo. Poruka tržištu je da Fed namjerava da ostane popustljiv”, kazala je strateg u kompaniji Prudential Financial, Quincy Krosby.

Uprkos tome, S&P 500 indeks izgubio je sve početne dobitke i trgovanje završio u minusu. To je najviše posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru za prosječno 1,6 odsto.

„Očito je da su u tom sektoru ulagači odlučili da povuku zaradu sa tržišta”, rekla je Krosby.

Tehnološki sektor je mjesecima predvodio oporavak tržišta dionica, nakon oštrog pada u martu zbog izbijanja koronakrize.

Posljednjih sedmica taj sektor je pod pritiskom prodaja jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade sa tržišta.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 odsto, na 6.078 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 odsto, na 13.255 bodova, a pariski CAC 0,13 odsto, na 5.074 boda.

Najčitanije