fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street oštro pao četvrti dan zaredom

Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u ponedjeljak su oštro pale, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše da Kongres neće skoro donijeti nove podsticajne mjere, pa su splasnule nade u brzi oporavak ekonomije.

Dow Jones je potonuo 1,84 odsto na 27.147 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,16 odsto na 3.281 bod, a Nasdaq indeks 0,13 odsto na 10.778 bodova, prenosi Hina.

Pad tih indeksa posljedica je znaka da oporavak najvećih svjetskih ekonomija gubi na zamahu, dok širenje koronavirusa u mnogim dijelovima svijeta ne posustaje.

Broj zaraženih od koronavirusa premašio je u svijetu 30 miliona, dok se broj umrlih bliži granici od milion.

Neke evropske zemlje posljednjih dana bilježe rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su Danska i Grčka ponovo uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa. Velika Britanija razmatra i novi „lockdown“.

Zbog drugog talasa koronavirusa splasnule su nade u brzi oporavak svjetske privrede od koronakrize.

„Dok se oporavak ekonomije nastavlja, zamah se vidljivo usporava. Druga faza oporavka biće vjerovatno neravna i puna zamki”, napisala je ekonomistkinja u Oxford Economicsu, Kathy Bostjancic, u osvrtu na ekonomsku situaciju.

Ulagače zabrinjava i uzavrela politička scena u Vašingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. novembra. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump želi da prije izbora imenuje novog suca Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerovatno da će se predstavnici Demokratske i Republikanske partije prije izbora dogovoriti i o novim podsticajnim fiskalnim mjerama američkoj ekonomiji.

„Iako su pale cijene dionica u svim sektorima, najviše su pogođeni oni koji su najosjetljiviji na ekonomska kretanja. Čini se da Vašington nije ništa bliže četvrtom paketu podsticajnih mjera”, rekao je strateg u kompaniji Ameriprise, David Joy.

Kongres sedmicama ne uspijeva da dogovori nove podsticajne mjere ekonomiji za borbu protiv koronakrize, povrh dosad prihvaćenih mjera vrijednih oko tri biliona USD.

Zahvaljujući velikim monetarnim i fiskalnim podsticajnim mjerama, berzanski indeksi su posljednjih mjeseci nadoknadili sve gubitke od marta, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne nivoe, ali u posljednje tri sedmice oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je ove godine predvodio po rastu, ali i znaka usporavanja oporavka ekonomije.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,38 odsto na 5.804 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4,37 odsto na 12.542 boda, a pariski CAC 3,74 odsto na 4.792 boda.

Najčitanije