fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVukićević: Država da pomogne u valorizaciji turističkih potencijala Žabljaka

Vukićević: Država da pomogne u valorizaciji turističkih potencijala Žabljaka

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Opština Žabljak tokom čitave godine radi na pripremi i realizaciji brojnih projekata koji su od značaja kako za život lokalnog stanovništva, tako i za razvoj biznisa, privlačenje investitora i turista u Žabljak, saopštio je predsjednik te opštine, Veselin Vukićević.

On je za Dnevne noviene kazao da, osim realizacije brojnih infrastrukturnih projekata u gradskom području, Opština predano radi i na unapređenju života na selu, time podstičući poljoprivrednu proizvodnju.

Vukićević je naveo da, što se tiče planova za budućnost, svi činioci i partneri sa lokalnog i državnog nivoa moraju definisati strategiju daljeg razvoja zimskog turizma na Žabljaku.

“Tu prvenstveno mislimo na status davno privatizovanih hotela i zastarjele skijaške infrastrukture. Pored toga, lokalnoj upravi nameće se konstantan razvoj javne infrastrukture, koji će stvoriti neophodne preduslove za privlačenje novih investicija u Žabljak. Ovoj obavezi lokalna uprava nastoji da odgovori na pravi način, a u okviru svojih finansijskih mogućnosti”, rekao je Vukićević.

On je kazao da očekuju da se sa državnih adresa pokrenu pitanja najvažnija ili projekata koji bi doprinijeli adekvatnijoj valorizaciji turističkih potencijala, čime bi se, uz prethodno navedene poslove i projekte, ali i one planirane sa lokalnog nivoa, zasigurno doprinijelo smanjenju migracija stanovništva, posebno mladih i radno sposobnih, što predstavlja problem svih opština sa sjevera Crne Gore.

Kraj godine je i vrijeme da se podvuče crta i sagleda sve ono što je urađeno tokom ove godine.

“Što se tiče izgradnje saobraćajne infrastrukture istakli bismo da su raspisana i realizovana dva tendera za opravku lokalnih puteva, u vrijednosti nešto manje od 60 hiljada EUR. Kako su prihodi po osnovu koncesija kasnili, tako je i tender za radove na asfaltnom zastoru, prema Planu razvoja i održavanja puteva za ovu godinu, usvojenom od SO Žabljak, raspisan kasnije u odnosu na prethodne godine. Posao je ugovoren, ali kako vremenski uslovi nijesu dozvolili realizaciju radova, isti će početi na proljeće”, naveo je Vukićević.

Osim toga, zaključen je i ugovor za rekonstrukciju putnih pravaca, a za koji je sredstva, u visini od 30 hiljada EUR, opredijelilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Izgradnja saobraćajnice kod Autobuske stanice je u završnoj fazi, a ugovorena je i izgradnja Crnogorske ulice i spajanje sa Ulicom 21. maj. Završena je rekonstrukcija Ulice vojvode Mišića, čiju izgradnju je finansirala Uprava javnih radova. Kao posebno važnu investiciju lokalne uprave izdvojili bismo izgradnju javne garaže, koja će obezbijediti 130 novih parking mjesta. Objekat vrijedan oko 800 hiljada EUR, finansira se sredstvima opštinskog budžeta”, kazao je Vukićević.

Opština Žabljak je, kako je kazao, i ove godine blagovremeno podnijela aplikacije za razvoj lokalne ruralne putne i vodovodne infrastrukture u okviru IFAD projekta, ali iako je javni poziv završen u avgustu tekuće godine, odluka još nije donesena, pa stoga Opština nije upoznata s tim šta je od projekata odobreno, niti je Ministarstvo pristupilo realizaciji.

Opština je početkom godine, shodno planiranim sredstvima u budžetu, donijela odluku da subvencioniše troškove grijanja za hotele i električne energije za skijalište Savin kuk u iznosu oko 23 hiljade EUR.

“Hotelijeri i skijalište bili su u mogućnosti da znatno smanje cijene svojih usluga, što je rezultiralo da imamo jednu od najuspješnijih sezona u proteklih nekoliko godina. Slijedeći primjer dobre prakse, u susret predstojećoj zimskoj sezoni, Opština Žabljak je opredijelila podršku od 7,5 hiljada EUR za TC Durmitor, kako bi cijene ski-pasa bile niže, a samim tim i posjećenost turista bolja”, zaključio je Vukićević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije