fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryVeliki potencijali za produbljvanje ekonomske saradnje

Veliki potencijali za produbljvanje ekonomske saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Između Crne Gore i Sjeverne Makedonije postoje veliki potencijali za produbljvanje ekonomske saradnje, koja je do sada bila vrlo skromna po pitanju ukupne robne razmjene, stranih direktnih investicija i broja turista, saopštio je crnogorski premijer Duško Marković.

On je na poslovnom forumu crnogorskih i makedonskih privrdnika, koji je održan u Privrednoj komori (PKCG), rekao da dobar temelj saradnje predstavlja i činjenica da narode obje države vezuje viševjekovno prijateljstvo i spremnost na dijalog.

„Radujemo se povećanim makedonskim ulaganjima u sve sektore. U sektoru turizma želim da skrenem pažnju i na šansu koju možemo da ostvarimo kroz zajednički nastup ka trećim dalekim tržištima, posebno imajući u vidu komplementarnost turističkih proizvoda naše dvije zemlje“, poručio je Marković.

On je naveo da je Crna Gora članstvom u NATO dobila predznak sigurne destinacije za turiste i ulagače, što je dodatni stimulans s obzirom da u državi već posluju investitori iz više od 110 država.

Prema riječima Markovića, Crna Gora je u potpunosti integrisana u NATO kodifikacioni sistem, sa dodijeljenih 160 kompanijskih kodova i kodifikovanih 100 proizvoda.

“Smatram da je to vrlo jak osnov za buduću intenzivnu saradnju privrednika, kao i za stvaranje partnerstava u nastupu ka drugim zemljama članicama NATO-a i tenderima te organizacije za javne nabavke”, rekao je Marković.

On je podsjetio da je Crna Gora ostvarila ekonomski rast po prosječnoj stopi od 4,9 odsto i to skoro u svim sektorima – turizma, energetike, poljoprivrede, industrije i trgovine.

“Samo za dvije posljednje godine smanjili smo stopu nezaposlenosti šest odsto i povećali broj zaposlenih preko 17 hiljada, na šta smo posebno ponosni”, dodao je Marković.

On je ocijenio da je neadekvatna saobraćajna povezanost limitirajući faktor za trgovinske i ekonomske odnose.

Marković je kazao da je sa predstavnicima makedonske Vlade ranije razgovarao o pronalaženju modaliteta za uvođenje avio linije Skoplje-Podgorica u saradnji sa drugim zainteresovanim gradovima, kao što je Sarajevo.

“Postoji želja obje strane da se ta tema danas konkretno dalje razmotri na sjednici dvije Vlade”, saopštio je Marković.

Premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, ocijenio je da je važno da dvije države budu integrisane između sebe, a kasnije i u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

„Važno je prije svega da unaprijedimo saradnju i iskoristimo sve prednosti koje imamo, jer smo isti po mentalitetu. Mi smo bratski narod i lako se razumijemo“, poručio je Zaev.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije