Naslovnica MINA Business Veći promet na berzi

Veći promet na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i veći promet obilježili su mirnu sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 2,19 odsto na 674,6 poena, a MONEX 1,54 odsto na 10.017,6 bodova.

Promet je iznosio 344,07 hiljada EUR i bio je sedam puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 26 transkacija, a najveći udio u prometu imale su akcije preduzeća Sveti Stefan hoteli, i to 81,24 odsto.

Akcija Sveti Stefan hotela ostala je na prošlosedmičnih 2,3 EUR.

Iz Poreske uprave (PU) saopšteno je da je izmjenama Zakona donijet niz novina u vezi sa sistemom poreza na dodatu vrijednost, od kojih neke predstavljaju dio Vladinih mjera za podršku privredi tokom trajanja pandemije zarazne bolesti Covid-19.

Izmjenama Zakona propisana je primjena snižene stope PDV-a od sedam odsto kod usluga smještaja u turističkim apartmanima, pored ranije propisanih ostalih vrsta turističkog smještaja – hotela, motela, turističkih naselja, pansiona, kampova i vila.

“Snižena stopa PDV-a će se primjenjivati kod usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga. Ta mjera se kod svih vrsta ugostiteljskih objekata registrovanih shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu primjenjuje od 4. avgusta do 31. avgusta naredne godine”, rekli su iz PU.

Pale su akcije Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Velika plaža 11,8 odsto na 7,5 EUR, Crnogroskog Telekoma 6,3 odsto na 1,04 EUR i Instituta “Simo Milošević” 3,7 odsto na 26 EUR.

Dionica Jugopetrola oslabila je blago na 9,04 EUR. Ta naftna kompanija završila je prvu polovinu godine sa neto dobiti od 120,86 hiljada EUR, 1,9 puta manjom u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, pali 41,2 odsto na 40,08 miliona EUR, a rashodi 40,5 odsto na 40,21 milion EUR.

Slabile su dionice Luke Bar 7,4 odsto na 25 centi, a Plantaža 5,1 odsto na 8,54 centa.

Ove sedmice je saopšteno da Elektroprivreda (EPCG) privodi kraju kapitalni remont i revitalizaciju još jednog agregata hidroelektrane (HE) Piva, kojoj će se produžiti radni vijek za još 40-ak godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost i pouzdanost u funkcionisanju.

“Investicioni ciklus za našu najveću elektranu vrijedan je blizu 17 miliona EUR i kontinuirano se, između ostalog, radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Do sada je uloženo oko deset miliona EUR”, kazali su iz EPCG.

Rasle su akcije Solane “Bajo Sekulić” 7,9 odsto na 1,51 EUR, a Jadran Perasta 4,3 odsto na 2,19 EUR.

Kompanija Jadran Perast uvećala je kapital po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital. Nakon tih promjena, ukupna kapitalna vrijednost preduzeća iznosi 13,91 milion EUR.

Dionica Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ostala je na prošlosedmičnih 57 centi.

Sedmicu je obilježila i vijest da je pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu u prvoj polovini ove godine zabilježilo 12 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 16,97 miliona EUR.

Gubitak je zabilježila jedino Adriatic banka, a iznosio je 848 hiljada EUR.

Akcijama Trenda, čija je vrijednost ostala na prošlosedmičnih 4,91 cent, trgovalo se za 245 EUR.

Obveznicama Hipotekarne banke trgovano je za 40,04 hiljade EUR, dok je promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio 11,93 hiljade EUR.

Novi Odbor direktora Montenegroberze konstituisan je u petak u Podgorici i njime će ubuduće predsjedavati Dražen Stanković iz Crnogorske komercijalne banke (CKB), dok će mu zamjenik biti Mehmet Gonen, predstavnik Istanbulske berze, potvrđeno je Vijestima iz berze.

Stanković je direktor Treasury Trading sektora u CKB banci, članici mađarske OTP grupacije. On ima 18 godina iskustva u bankarskoj industriji, posebno upravljanje fondovima, imovinom i obavezama.

Gonen je izvršni potpredsjednik Istanbulske berze zadužen za razvoj poslovanja i marketing. Radio je za renomiranu finansijsku instituciju Goldman Sachs International u Londonu i za Merrill Lynch Turkey, a karijeru je počeo kao broker.

Najčitanije