fbpx
Naslovnica MINA Business Uz podršku EU u Kotoru otvoren kreativni hab

Uz podršku EU u Kotoru otvoren kreativni hab

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Restauracijom objekta nekadašnjeg zatvora u Starom gradu, u okviru projekta Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija – 3C, u Kotoru je svečano otvoren Kreativni hab.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, je otvarajući hab, kazao da je uloženo mnogo vremena, truda i novca da bi se mjesto koje je mnogima bilo asocijacija za okrutnost, pretvorilo u mjesto koje će nadamo se svima postati asocijacija za kreativnost.

“Zgrada koja je bila simbol okrutnosti, rešetaka i mučenja sada postaje nešto drugo. Postaje mjesto gdje će sloboda umjeti da pjeva. Dužan sam da se zahvalim svima koji su uložili nesebičan trud, restauratorima i radnicima koji su radili na zgradi i svima koji su učestvovali. Opština Kotor će dati puni doprinos radu Kreativnog haba i nadam se da ćemo imati novi centar kulturnog života u Kotoru”, rekao je Jokić.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, navela je da su ulaganja u kreativne industrije vrlo važna za Evropsku uniju (EU), ne samo zbog ogromnog ekonomskog potencijala koji nose, već i zbog ključne uloge koju igraju u držanju zajednica na okupu i stvaranju osjećaja zajedničkog evropskog identiteta, kulture i vrijednosti.

“Danas tako možemo vidjeti plodove ulaganja Evropske unije, u iznosu od 1,3 miliona EUR, u zaštitu kulturne baštine i unapređenje kreativnih industrija u Kotoru”, poručila je Popa.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, kazala da su sredstva Unije iskorištena da se taj prelijepi istorijski objekat obnovi i transformiše u dinamički novi centar koji će u godinama koje dolaze ugostiti brojne umjetnike iz Crne Gore i svijeta.

Ona je poručila da, svojom bogatom kulturnom baštinom i mnoštvom talentovanih savremenih umjetnika, Crna Gora ima mnogo da doprinese zajedničkom evropskom kulturnom identitetu i istakla da će EU nastaviti da podržava institucije, zajednice i umjetnike u ovom važnom trenutku za oživljavanje i dalji razvoj crnogorskog kulturnog sektora.

Kako je kazala glavna pregovaračica, Zorka Kordić, projekat 3C, koji se sprovodi u okviru INTERREG Ipa Programa prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore, ima za cilj jačanje održivog turističkog upravljanja, s fokusom na podršku konceptu zaštite pojedinačnog kulturnog dobra.

„Kao i mnogo puta do sada, svjedoci smo da kultura povezuje ljude i predstavlja značajan podsticaj u razvoju zajednice. Uvjerena sam da će projekat 3C doprinijeti valorizaciji kreativnog potencijala u južnoj jadranskoj regiji i doprinijeti stvaranju efikasne i kreativne prekogranične mreže, koja će pospješiti stvaranje novih inicijativa i kreativnih projekata”, saopštila je Kordić.

Prema njenim riječima, to će svakako uticati na produbljivanje saradnje i umrežavanje relevantnih ključnih aktera u oblasti kulture na programskom području, a kroz obnovu zgrade Starog zatvora značajno unaprijediti kulturnu ponudu grada Kotora i Crne Gore.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović Đorojević, je istakla da taj resor u kontinuitetu sprovodi aktivnosti, sa ciljem ostvarivanja utvrđenih prioriteta i ciljeva u zaštiti i valorizaciji kulturne baštine, a koje daju odgovor na brojne uticaje i izazove savremenog doba.

„Sa druge strane, proteklih godina posvećena je posebna pažnja zanemarenom sektoru kreativnih industrija, koje predstavljaju glavni podsticaj razvoja kreativnog sektora. Kroz jačanje infrastrukture, obezbjeđuje se podrška obrazovanju i usavršavanju preduzetničkih vještina, rezidencijalni i specijalizovani programimi obuke, podstiče se uspostavljanje inovacionih ekosistema, tehnoloških inovacija i takokzvani product based preduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama“, kazala je Kadović Đorojević.

Ona je poručila da Ministarstvo nastavlja sa ispunjenjem strateškog cilja namijenjenog promociji i razvoju kreativnog sektora i kreativnih industrija u Crnoj Gori kao generatora ekonomskog razvoja i potencijala za pozicioniranje crnogorske kulture na regionalnom i međunarodnom nivou.

„Ubijeđena sam da će ovaj prostor ubuduće biti regionalni centar kreativnosti i umjetnosti, te da će biti pozitivna smjernica za dalje unapređenje sektora kulture u cjelosti“, navela je Kadović Đorojević.

Projekat 3C je realizovan u okviru Interreg IPA CBC programa Italija-Albanija-Crna Gora, kojem je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta posredstvom Resora kulture vodeći partner, a ostali partneri su Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo kulture Albanije, Institut za kulturne spomenike „Gani Strazimiri“ Albanija, Regija Pulja – Odjeljenje za turizam, ekonomiju kulture i valorizaciju teritorije, Regija Molise, Fondacija za kulturu Molise.

Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 4,28 miliona EUR, od čega je iznos od 1,27 miliona EUR predviđen za Resor kulture u MPNKS.

Projekat je baziran na stvaranju kulturnih i kreativnih habova na tri lokacije na projektnoj teritoriji, a kroz njegovu realizaciju će osim zgrade zatvora u Starom gradu kotoru, biti restaurirana i Zgrada Kinostudija u Tirani i lokacije u Turiju, Bari.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Crnoj Gori najveća 14-dnevna incidencija novih slučajeva na 100k stanovnika

Podgorica, (MINA) – U regionu je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na...