fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUveden stečaj u rožajsku fabriku Dekor

Uveden stečaj u rožajsku fabriku Dekor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je zbog neizmirenih obaveza za plate i doprinose nedavno uvela stečaj u rožajsku fabriku za proizvodnju papira, Dekor.

Dosadašnji direktor Dekora, Enes Bećiragić, kazao je da ukupna dugovanja fabrike, računajući i ostale obaveze, prema prvim procjenama, iznose preko 1,2 miliona EUR, prenosi Dan.

“Tačne podatke ćemo saopštiti nakon procjene imovine preduzeća koja se trenutno radi. Dekor duguje doprinose i bruto zarade za 21 radnika u prosjeku za osam godina, dok doprinosi nijesu isplaćivani 12 godina. Svi radnici su početkom marta prijavljeni birou rada”, rekao je Bećiragić.

On je naveo da se preduzeće posljednjih deceniju i po finansiralo od prodaje dijela imovine, a da su obaveze prema zaposlenima izmirivane putem sudskih presuda od dobijenih sredstava.

Menadžment ove fabrike, u kojoj je osnovna proizvodnja prestala prije više od 15 godina, rasprodao je veći dio zemljišta i objekata, ali nije uspio da riješi obaveze prema zaposlenima koje su se godinama nagomilavale, a čiji epilog je stečaj.

Trenutno se realizuje procjena preostale imovine, a u fabrici se nadaju da će od te vrijednosti uspjeti da podmire obaveze koje imaju.

Fabrika dekor papira, osnovana je prije 40 godina, jedini je preostali segment nekadašnjeg Gornjeg Ibra, koja je upošljavala preko 300 radnika.

Po proizvodima koji su izlazili iz njenih pogona bila je prepoznatljiva u regionu. Njeni proizvodi su plasirani na tržišta Bugarske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Najčitanije